A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719818732.6131.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dupa 10 ani, un eveniment astronomic exceptional are loc in noptile care urmeaza. Ce veti vedea pe cer
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-11-2015, ora 10:25

Dupa 10 ani, un eveniment astronomic exceptional are loc in noptile care urmeaza. Ce veti vedea pe cer

Articol de Madalina Irimia
Numeroasele fenomene astronomice din luna octombrie vor continua sa se petreaca in viitorul apropiat. Unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen va fi ploaia de meteori taurizi, observabila pe parcursul acestei saptamani.

Specialistii anunta ca in noptile urmatoare va fi vizibil un numar insemnat de meteori, care vor straluci pe cer, cu conditia ca acesta sa nu fie innorat. Ultimul eveniment de o asemenea intensitate a avut loc in urma cu 10 ani.

In mod obisnuit, ploaia de meteori taurizi poate fi observata in fiecare an, pe parcursul unei saptamani, din perioada lunilor septembrie-decembrie. Fenomenul are loc in momentul in care materia lasata in urma de cometa Encke intra in contact cu suprafata atmosferei planetei noastre. Pe parcursul acestui impact, specialistii au observat particule care se ciocnesc de atmosfera Terrei cu o viteza de 105.000 km/h. Intensitatea socului este, insa, destul de scazuta, in comparatie cu efectele ploii de meteori taurizi.

In aceasta saptamana se vor desfasura doua fenomene de acest tip. Ploile vor cadea atat la nivelul emisferei nordice, cat si a celei sudice ale Terrei. Meteorii vizibili in partea de nord vor fi vizibili pe 5 si 6 noiembrie, iar cei din sud vor atinge intensitatea luminoasa maxima pe 11 si 12 noiembrie.

In fiecare dintre aceste zile, amatorii de fenomene astronomice se vor putea bucura de conditii meteorologice favorabile observarii boltii ceresti. De exemplu, pe data de 5 noiembrie, luna nu va rasari pana dupa miezul noptii. Astfel, observarea meteorilor taurizi nu va fi blocata de aparitia astrului selenar. Vizibilitatea meteorilor se va imbunatati treptat, pe masura ce luna va parasi cerul noptii.

Cei care doresc sa observe ploaia de meteori sunt indemnati sa priveasca spre constelatia Taurului, unde taurizii isi au originea. Ploile se vor desfasura atat in partea de sud a acesteia, cat si in nord.

Ploaia de meteori taurizi este cu atat mai fascinanta cu cat specialistii cred ca materia din care aceasta este formata nu provine doar de la cometa Encke, ci ar putea face parte dintr-un corp ceresc cu un volum mult mai mare.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: eveniment, meteori, ploaie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii