A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727618955.5982.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Drama tanarului care la 23 de ani cantareste doar 21 de kilograme. Medicii au RAMAS SOCATI
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-05-2014, ora 15:55

Drama tanarului care la 23 de ani cantareste doar 21 de kilograme. Medicii au RAMAS SOCATI

Articol de Madalina Irimia

Caz socant la Campulung Moldovenesc, unde un tanar cantareste la 23 de ani doar 21 de kilograme. Andrei Stetco a ajuns in stare foarte grava, marti dupa-amiaza, la Centrul de Preluare Urgente (CPU) al spitalului municipal, in urma unui apel la serviciul 112. Tanarul sufera de inanitie si a fost transferat de la urgente, la sectia de reanimare - terapie intensiva, unde medicii l-au stabilizat si ii administreaza tratament perfuzabil, scrie monitorulsv.ro.

Halul in care arata tanarul i-a socat chiar si pe medici. Flamand, murdar, cu unghiile de la maini si de la picioare lungi si pline de mizerie, agitat, tanarul gemea, cerand in felul sau ajutor. Se zbatea, statea ghemuit, asemeni unui animal haituit, speriat de tot ce misca in jurul lui, pentru ca de vazut nu vede aproape de loc.

Andrei are certificat de handicap permanent, cu asistent personal, suferind de o boala congenitala. Din anul 2008, cand Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava i-a acordat gradul I de handicap cu insotitor, Andrei a fost ingrijit de mama lui, care incasa de la stat 636 de lei, ca insotitor de persoana nevazatoare, suma la care se adaugau bugetul complementar pentru gradul I de handicap, in valoare de 91 de lei, si indemnizatia de 202 lei. In total, mama lui Andrei incasa 929 de lei, bani cu care ii cumpara hrana si medicamente.

Anul trecut, mama tanarului a murit, iar rolul de „parinte” a fost luat de un frate mai mare al lui Andrei, Vasile Stetco, care a promis in fata comisiei de asistenta sociala din cadrul Primariei Campulung Moldovenesc, care monitoriza de mai multa vreme situatia lui Andrei, ca va avea grija de fratele mai mic si ca el „merita” sa primeasca indemnizatia de insotitor.

O perioada, dupa moartea mamei, Vasile Stetco, care locuieste in aceeasi casa saracacioasa cu fratele Andrei, dar si cu concubina lui si cei doi copii ai lor, s-a tinut de promisiune si l-a hranit cat de cat pe bolnav. In ultimul timp, insa, barbatul incasa doar banii de pe urma fratelui cu handicap, dar nu se mai ingrijea de el. Mai mult, il incuia in casa, flamand, nespalat si pleca cu o caruta sa adune fier vechi.

In halul acesta a fost gasit tanarul Andrei de asistentii sociali din cadrul Primariei Campulung Moldovenesc, care au sunat la 112. Medicul anestezist Ioan Iovu, de la spitalul campulungean, ne-a spus ca nu a mai avut asa un caz. „Andrei a ajuns la noi marti, la ora 13:00, cu inanitie, in stare grava. Era nealimentat, intr-o stare sanitara precara. Se vedea ca a fost neglijat. Noi am incercat sa-l stabilizam, sa-l hranim si, dupa sase ore, s-a linistit, si-a revenit. Il alimentam intravenos. Este un caz social. Este clar un caz grav si trebuie ingrijit de personal specializat. Rolul meu este sa il aduc la o stare normala, pentru a putea fi preluat si dus intr-un centru social. Nu este pacient de reanimare, este pacient care are nevoie de ingrijire intr-o sectie de ingrijire paliativa”, a explicat medicul anestezist.

Asistenta-sefa Maria Bocancia, de la compartimentul terapie intensiva, ne-a spus ca imediat dupa ce a fost adus la spital „pacientul a fost spalat, hranit, perfuzat si a primit tratamentul recomandat de medic, in foaia de observatie. Aici, in spital, nu am mai intalnit un astfel de pacient, dar, din pacate, in toata tara noastra sunt cazuri sociale”.

     
Tag-uri: tanar, greutate, spital
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii