ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-03-2013, ora 06:25

Drama femeilor albaneze: traiesc deghizate in barbati, pentru o viata normala

Articol de Cristian Amariei

Sunt numite "virginele sub juramant din Albania" si s-au deghizat in barbati pentru a avea aceleasi drepturi ca ei.

Au lasat viata de femeie in urma, de la varste fragede: s-au tuns scurt, poarta haine barbatesti, si-au schimbat numele si deprinderi ca sexul masculin. Toate acestea sunt facute de un grup defemei din Albania ce poarta denumirea de "virgine sub juramant din Albania". Femeile din Albania sunt considerate proprietatea barbatului, iar casatoriile sunt aranjate cu mult inainte de vreme.

Au facut aceste lucruri pentru a scapa de legile Kanun, care trateaza femeile balcanice ca fiind inferioare barbatilor.

Albanezele nu au voie sa voteze, sa construiasca vreo afacere, sa consume bauturi alcoolice, sa poarte pantaloni, sa fumeze, sa sofeze, sa detina o arma sau sa injure.

Aceasta practica continua si astazi, in timpuri moderne. Fotograful Jull Peters a patruns in aceasta lume ce pastreaza cu sfintenie traditiile vechi.

Acesta explica ca singura modalitate prin care femeile albaneze puteau sa dobandeasca drepturi era sa devina "virgina sub juramant". Adica, sa inceapa o noua viata deghizata in barbat, iar acest lucru se facea pe viata, ca un juramant de castitate.

In prezent, "virgine sub juramant" mai sunt doar cateva femei mai in varsta, prin satele izolate de la poalele Alpilor. Desi pare ciudat, aceste femei au putine regrete in ce priveste "viata pierduta" de femeie.

Fotograful Jill Peters promite un documentar amplu pe aceasta tema.

Sursa: apropo.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii