A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734902096.7329.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dr. Kemal Rasa: “1 din 8 femei dezvolta in prezent cancer de san. Palparea este una dintre cele mai eficiente metode de preventie si diagnosticare precoce”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-05-2013, ora 06:10

Dr. Kemal Rasa: “1 din 8 femei dezvolta in prezent cancer de san. Palparea este una dintre cele mai eficiente metode de preventie si diagnosticare precoce”

Articol de Madalina Irimia

Varsta, istoricul familial, terapiile iradiante sau afectiunile pre-maligne ale sanului sunt factori care pot influenta aparitia bolii. Chiar daca nu exista metode de preventie, diagnosticarea precoce a afectiunii maligne este cel mai important pas spre vindecare. Dr. Kemal Rasa, medic specializat in chirurgie generala, la Anadolu Medical Center, Istanbul, spune ca 1 din 8 femei dezvolta cancer de san in prezent, astfel ca diagnosticarea timpurie este foarte importanta.

Riscul de a dezvolta cancer de san creste odata cu inaintarea in varsta. Femeile trebuie sa sa-si examineze lunar sanii prin autopalpare, iar dupa varsta de 40-50 de ani sa mearga la consulturi medicale regulate”.

Examinarea sanului prin autopalpare se face lunar, in a zecea zi a ciclului menstrual, atunci cand sanii nu mai sunt tensionati. „Pentru a observa posibile modificari la nivelul sanului este necesara palparea sanului printr-o simpla apasare, dar cu miscari diverse, pe toata suprafata sanului, timp de 5-7 minute. Exisita cativa pasi recomandati:

PASUL1. Stand in picioare, in fata unei oglinzi, observati atent orice secretie mamelonara, contractie, adancitura, orice stare anormala cum ar fi riduri sau semne pe piele;

PASUL 2. ridicati mainile deasupra capului si impingeti capul inainte pentru a intinde muschiul. Analizati cu atentie sanii. In aceasta pozitie se observa cel mai bine daca exista modificari.

PASUL 3. Lasati mainile ferm pe spate. Aplecati-va usor inainte si scoateti umerii si coatele in fata. Si prin aceste manevre observati daca exista o schimbare in marimea sanilor sau o oarecare modificare anormala a acestora. Procedand astfel ,muschii pieptului trebuie sa fie dilatati.

PASUL 4. Ridicati umarul stang. Cu al treilea si al patrulea deget de la mana dreapta palpati in cercuri mici pe marginea exterioara a mamelonului si apoi in zona axilei (sub brat) pentru examinarea zonei dintre piept si axila. Urmati aceeasi procedura si la celalalt san

PASUL 5. Strangeti usor mamelonul si observati daca exista scurgeri. Urmati aceeasi procedura si la celalalt san

PASUL 6. Examinati sanii si in pozitia intins. Asezati o perna sub umar si bratul sub cap. Cu cealalta mana palpati sanul folosind aceleasi miscari din punctul 4 si 5 de mai sus.

Dupa varsta de 40 de ani, recomandam examinarea anuala realizata de medicul chirurg, mamografia si ecografia. Totusi, persoanele din grupuri speciale de risc trebuie examinate mai frecvent. Structura sanului ne poate impiedica uneori sa ne facem o imagine clara dintr-o mamografie, caz in care apelam la rezonanta magnetica”, a mai precizat Dr. Kemal Rasa.

Orice modificare aparuta la nivelul sanului trebuie investigata. Nodulii mamari pot semnala o afectiune, insa poate fi vorba si de una benigna. In faze avansate, cancerul de san se manifesta si prin pigmentari ale pielii, noduli axilari, fluid care se scurge din san sau retractii ale pielii.

Tratamente personalizate

Potrivit specialistilor in oncologie de la Centrul Medical Anadolu, cea mai noua abordare medicala in terapia cancerului consta in terapia personalizata, care creste speranta de viata cu 25-40%, in functie de tipul tumorii si instrumentul terapeutic. Tratamentul personalizat se bazeaza pe ultimele descoperiri in genetica si biologie moleculara, folosind medicamentele cat mai eficient posibil si fiind mai eficient, mai putin toxic si mai accesibil. Acest tip de terapie, combinata cu o abordare multidisciplinara, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit si mai modern pentru fiecare pacient in parte, in functie de starea sa de sanatate, localizarea tumorii, tipul si stadiul bolii.

Foto: blogs.independent.co.uk

     
Tag-uri: cancer, san, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii