ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-11-2015, ora 11:21

Dr. Ioan Lascar: incepe o saptamana critica. "Este asteptat un numar important de decese”

Articol de Madalina Irimia
Ioan Lascar, seful Clinicii de chirurgie plastica din Spitalul Floreasca, a explicat la Realitatea TV care va fi evolutia urmatoare a pacientilor raniti in timpul incendiului din clubul Colectiv.

"Arsura severa este o boala extrem de grava - de fapt, cea mai severa circumstanta biologica in care mai poate exista o fiinta vie. Deci, este o boala extrem de grava, extrem complexa si de durata, care are o evolutie oarecum esalonata: adica, solicitarile sistemice, solicitarile organelor intervin cu o anumita frecventa, dupa un anume calendar, care, insa, este semnificativ agravat de particularitatile cazurilor", a explicat dr. Ioan Lascar.

"In cazul de fata, particularitatea producerii accidentului si-a pus amprenta pe particularitatile evolutiei acestor cazuri, pentru ca la momentul producerii accidentului, pe langa temperatura ridicata a mediului, care a generat arsuri de suprafata - arsuri care, subliniez, pentru cea mai mare parte a cazurilor despre care discutam nu aveau risc major, erau arsuri de gravitate medie sau minore, insa acestora li s-au asociat leziunile inhalatorii. Adica, toti pacientii au inhalat aerul care era generat de incendiul respectiv, care avea o temperatura ridicata si era un aer fierbinte, insa nici acest lucru nu era suficient, pentru ca odata cu inhalarea aerului au fost inhalate si substante toxice. Severitatea evolutiei si gravitatea pronosticului final provine din gravitatea arsurilor respiratorii, asociate cu substantele toxice inhalate, care genereaza imprevizibilitatea absoluta in evolutia cazurilor", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a starii victimelor tragediei din Colectiv, dr. Ioan Lascar a precizat ca "saptamana aceasta, a doua saptamana in evolutia arsurilor grave este cea marcata de aparitia complicatiilor majore la nivelul plamanilor, la nivelul rinichilor, la nivelul sistemului circulator si infectiile grave extensive care marcheaza in totalitatea lor aspectul evolutiei acestor cazuri."

"Avand in vedere particularitatile producerii accidentului si severitatea evolutiei cazurilor este asteptat un numar important de decese. in cazul arsurilor severe de cai respiratorii, asociate cu arsuri de suprafata, dar si faptul ca pacientii au suferit un anumit nivel de intoxicatii cu substante toxice", a completat specialistul.

Referitor la cei doi raniti care au decedat duminica dimineata, dr. Ioan Lascar a subliniat ca acestia "erau inclusi in lista de pacienti critici inca din momentul internarii, care nu puneau problema posibilitatii transferului in alta parte".

"Aveau arsuri de gravitate medie sau chiar mare, dar, repet, arsurile respiratorii sunt cele care dau masura gravitatii evolutiei acestor cazuri si isi pun amprenta pe raza de decese. Dupa cum vedeti, unele cazuri transferate, din cauza evolutiei imprevizibile, desi au fost evaluate... Evaluarea, din pacate, nu isi mentine valabilitatea decat poate cateva ore. Intervin schimbari dramatice in decursul a cateva ore, ceea ce as spune ca nu caracterizeaza evolutia fireasca a unei arsuri grave", a completat seful Clinicii de chirurgie plastica din Spitalul Floreasca.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii