STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
07-04-2016, ora 10:36
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Dosarele a 13 morti din Colectiv, facute publice: Care sunt cauzele deceselor
Articol de Cristian Amariei Dosarele a 13 persoane care au murit in urma incendiului din Colectiv au fost facute publice si arata cu ce bacterii au fost infectati tinerii care au ajuns in spitale. Documentele au fost oferite jurnalistilor de cativa medici de la spitalele Sf. Pantelimon, Spitalul de Arsi, Spitalul Municipal de Urgenta si Sf. Ioan.
Acestia noteaza ca unul dintre pacienti "a fost infectat in plagile de pe fata si urechi cu acinetobacter si klebsiella"; despre un al doilea pacient se precizeaza ca "in plagile de pe tot corpul a fost contaminat si infectat cu patru bacterii intraspitalicesti: pseudomonas spp, provid. spp, acinetobacter si klebsiella pneumoniae. Doua bacterii aveau rezistenta totala, inclusiv la colistin".
In cazul unui alt tanar au fost depistate in plagi si sange cele mai multe bacterii, adica sapte: acinetobacter, S. saureus, pseudomonas aeruginosa, Providencia stuartii, E. Coli, stafilococ coag., klebsiella pneumoniae.
In privinta pacientului patru, "la cinci zile de la internare a fost depistat cu trei bacterii mortale in plagi: E. clacae, pseudomonas spp si acinetobacter".
Pacientul cu numarul cinci, "pe 5 noiembrie avea in rani bacteria pseudomonas spp, iar dupa patru zile i-au fost depistate alte trei bacterii: klebsiella, P Stuartii si acinetobacte", continua jurnalistii.
In dosarul pacientului sase, in cea de-a treia zi, s-au descoperit la analize pseudomonas spp in arsuri, iar in cea de-a saptea zi au mai aparut acinetobacter si Piocianic.
In dosarul pacientului cu numarul sapte, se arata ca "pe 4 noiembrie i s-a depistat bacteria pseudomonas spp in secretia traheala. O zi mai tarziu, rana de pe piciorul drept a fost contaminata cu ap. providae stuartii"
Pacientul opt era "victima era deja contaminata pe 4 noiembrie cu pseudomonas spp pe rana de pe omoplat si piocianic in secretia traheala", se mai arata pe blog.
In cea de-a patra zi de la tragedia din Colectiv, pacientul cu numarul noua avea caile respiratorii contaminate cu acinetobacter. In data de 2 noiembrie, pacientul cu numarul zece "avea deja in plagile de pe maini acinetobacter, iar in zilele urmatoare a fost contaminat si cu pseudomonas spp".
Pacientul cu numarul 11 a fost depistat "cu pseudomonas spp chiar in prima zi, proba fiind prelevata de pe varful cateterului".
Victima din Colectiv care apare in material ca fiind pacientul cu numarul 12 a fost contaminata "cu MRSA, o forma noua a stafilococului auriu, rezistenta la antibiotice".
In cazul pacientului 13, "analizele au evidentiat acinetobacter in plagile de pe maini", dupa cum arata documentele citate de jurnalisti.
"Un pacient a fost contaminat cu o forma de acinetobacter rezistenta la orice antibiotic existent, inclusiv la Colistin. Asa ceva este, practic, din alta lume", a declarat un medic de la Spitalul de Arsi.
In timp ce jurnalistii au reusit sa obtina aceste dosare, mai multe rude ale tinerilor morti acuza faptul ca nu li se ofera acces la dosarele victimelor.
"Incercam sa intram in posesia dosarului medical, sa vedem cu ochii nostri si sa pipaim cu degetele noastre foile acelea. Spitalele ne refuza", a declarat tatal unei victime.
"Poate ca le e teama de procese, dar acesta este dreptul nostru! Stim ca lucrul care-i sperie cel mai tare sunt infectiile nosocomiale pe care ei nu le raportasera, dar care i-au omorat pe copii", a adaugat mama unui tanar mort in urma incendiului.
Medicii care au dat cele 13 dosare jurnalistilor sustin ca nu doar acesti tineri au murit din cauza infectiilor.
"Acestia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infectiilor. De fapt, foarte putini dintre cei care au murit dupa o saptamana nu erau infectati!", au sustinut cadrele medicale.
"Este realitatea pe care o ascund autoritatile si aceast lucru vrem sa-l dovedim cu dosarele", au continuat medicii respectivi.
Unii dintre doctori si-au facut copii dupa aceste dosare pentru a-si proteja cariera in caz de proces. "Cand vor incepe sa curga despagubirile, cei din Ministerul Sanatatii si din conducerile spitalelor vor da vina pe noi", cred ei.
Practic, aceste dosare arata faptul ca cei mai multi dintre pacienti au decedat in stare de septicemie fie in tara, fie in strainatate, unde au ajuns tarziu, dupa cum sustin unii dintre parinti. Aceasta idee este sustinuta si de directorul spitalului din Bruxelles, Serge Jennes.
"Spitalele din Romania nu ne-au spus ca ranitii au analize de sange in care se vede infectarea cu bacterii", a declarat Jennes pentru emisiunea "In premiera", de la Antena 3.
Jurnalistii care au facut publice dosarele precizeaza pe blog ca "Folosim documentele doar pentru informarea publicului si nu le punem la dispozitia autoritatilor sau a altcuiva. (...)
Ne prezentam in fata autoritatilor numai in cazul in care ne cere imperativ legea. De pilda, cind suntem citati cu mandat judecatoresc sau in comisiile parlamentare, situatii cand orice cetatean e obligat prin lege sa participe. Dar, chiar si in fata instantei, nu prezentam nimic altceva decat ceea ce deja am publicat. Sursele si informatiile sunt protejate prin lege".
64 de persoane au murit in urma incendiului din clubul Colectiv, 27 de persoane pierzandu-si viata chiar in noaptea tragica de 30 octombrie.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email