A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727663972.1301.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Donald Tusk, sfat amical pentru Grecia, cu referire la Putin: „Cautati ajutor printre prieteni, nu printre dusmani”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-07-2015, ora 12:02

Donald Tusk, sfat amical pentru Grecia, cu referire la Putin: „Cautati ajutor printre prieteni, nu printre dusmani”

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Consiliului European Donald Tusk a jucat rolul impaciuitorului in Parlamentul European (PE) de la Strasbourg, unde miercuri au avut loc ample dezbateri in incercarea de a gasi o solutie pentru criza din Grecia.

Discutiile au debutat cu discursul premierului elen Alexis Tsipras, care si-a sustinut cauza in plenul Parlamentului, militand pentru o Europa unita, nu una divizata.

La randul sau Donald Tusk a precizat ca problema care sta la baza crizei statului elen nu este moneda europeana, ci, mai degraba, cheltuielile prea mari, arata The Guardian.

"Cautati ajutor printre prietenii vostri, nu printre dusmani, mai ales cand acestia din urma nu sunt capabili sa va ajute", le-a transmis Tusk decidentilor greci, facand referire la presedintele rus Vladimir Putin.

In ceea ce ii priveste pe creditorii Atenei, polonezul a precizat ca "daca vreti sa ajutati un prieten la nevoie, nu il umiliti".

"Avem nevoie de unitate, nu pentru ca unitatea este o ideea frumoasa, ci pentru ca unitatea este indispensabila atunci cand trebuie sa iei decizii. Este cu adevarat ultimul apel de trezire", a conchis Donald Tusk.

De asemenea, seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-a aratat impotriva unor masuri de austeritate solicitate de creditori. Juncker a spus ca nu este de acord cu taierea pensiilor varstnicilor greci si a sustinut ideea ca Atena sa primeasca un ajutor de 35 de miliarde de euro.

Comentariile celor doi lideri vin dupa ce Alexis Tsipras a afisat, in Parlamentul European, o atitudine ceva mai reconcilianta, insa si-a mentinut pozitia fata de restructurarea datoriei si masurile de austeritate.

El le-a spus eurodeputatilor ca poporul grec a suferit toate "experimentele de austeritate" in ultimii 5 ani si ca este momentul sa fie lasat sa respire, mai ales avand in vedere ca banii pe care statul ii datoreaza nu au ajuns la cetateni, ci s-au dus la bancile grecesti si cele europene.

Ramane de vazut ce strategia va adopta Grecia si cum o va prezenta la summit-ul UE ce va avea loc duminica, dupa ce marti oficialii eleni au reusit sa-i faca sa-si piarda rabdarea pana si pe cei mai ingaduitori euro-lideri dupa ce au venit la discutii doar cu vorbe, fara niciun plan concret.

Intr-o evolutie paralela, Rusia a fost acuzata ca si-a bagat coada in treburile europene. Alexis Tsipras a discutat la telefon cu Vladimir Putin saptamana aceasta despre rezultatul referendumului organizat duminica trecuta.

Presedintele rus si-a exprimat sprijinul pentru Grecia, in fata dificultatilor ce vor urma, cei doi lideri vorbind si despre dezvoltarea cooperarii intre cele doua state.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: donald tusk, grecia, rusia
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii