ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
20-04-2016, ora 08:42

Donald Trump, victorie zdrobitoare in New York in alegerile primare republicane. Rezultatul din tabara democratilor

Articol de Cristian Amariei
Favoritii Hillary Clinton si Donald Trump au castigat marti seara alegerile primare cruciale din New York, marindu-si avansul pentru a deveni candidati ai partidelor lor la alegerile prezidentiale din noiembrie, relateaza AFP.

In tabara republicana, Donald Trump a castigat cu 59,8% din voturi, fata de 25,2% guvernatorul de Ohio John Kasich si 14,9% senatorul de Texas Ted Cruz, potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 84% din voturi, relateaza Agerpres.
In randul democratilor, Hillary Clinton a castigat cu 57,3% la 42,7% in fata senatorului de Vermont Bernie Sanders, conform rezultatelor dupa numararea a 87% din voturi.

Victoria lui Hillary Clinton, senatoare a acestui stat intre 2001 si 2009, o face aproape de neajuns in cursa pentru investitura democrata, comenteaza AFP.
"Cursa pentru investitura este in ultima linie dreapta si victoria se intrevede", a declarat ea intr-un hotel din Manhattan, alaturi de sotul ei de Bill si de fiica lor Chelsea. "Multumesc New York. Ati dovedit inca o data ca nu exista loc mai bun decat acasa", a adaugat cea care spera sa devina prima presedinta americana din istorie.

In cealalta tabara, victoria lui Donald Trump ii permite acestuia sa recastige un ascendent asupra principalului sau adversar, Ted Cruz, dupa infrangerea umilitoare de la 5 aprilie, din statul Wisconsin.

”Trebuie sa le spun celor care ma cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, ca atunci cand ne acorda un astfel de vot este pur si simplu incredibil", a declarat la randul sau Trump.

"Vom redeveni atat de puternici, atat de mari, ca nu mai am rabdare", a adaugat miliardarul.

Donald Trump, care in ultimele saptamani si-a reorganizat echipa de campanie, s-a bucurat in mod special de victoria in aceste alegeri primare in statul si orasul sau natal, in contextul in care Ted Cruz a devenit o amenintare in cursa pentru investitura republicana.

Trump, care este la cutite cu Partidul republican pe care il acuza ca vrea sa ii impiedice nominalizarea, si-a concentrat campania in regiunile mai rurale din New York sau in orasele care au avut de suferit din cauza crizei economice, unde mesajul sau populist a gasit un ecou real.

Statul New York este cu atat mai important cu cat este al doilea, dupa California, ca numar de delegati: 247 in cazul democratilor si 95 in cel al republicanilor.
Donald Trump ar putea obtine 81 de delegati daca a obtinut 50% din voturi in fiecare circumscriptie. De cealalta parte, Hillary Clinton va obtine un numar de delegati proportional cu numarul de voturi obtinute.

De 20 de ani, alegerile primare din New York au loc prea tarziu pentru a suscita cel mai mic interes. Nu a fost cazul si in acest an, intrucat procesul electoral declansat in ianuarie nu a permis desemnarea candidatilor celor doua partide in alegerile prezidentiale.

Inainte de aceste alegeri primare, Hillary Clinton acumulase deja 1.700 de delegati (din care 469 superdelegati), fata de circa 1.100 pentru Bernie Sanders (din care 31 superdelegati). In total, pentru a obtine investitura democrata fosta prima doamna are nevoie de 2.383 de delegati.

Donald Trump are in jur de 750 de delegati, 200 mai multi decat Ted Cruz, si are nevoie de 1.237 pentru a obtine investitura Partidului republican.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii