A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831634.2997.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Doi cersetori din Romania, angajati pe post de exponate vii in Suedia
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-02-2015, ora 08:52

Doi cersetori din Romania, angajati pe post de exponate vii in Suedia

Articol de Cristian Amariei
Doi cersetori romani de etnie roma au fost angajati pe post de exponate vii la o expozitie de arta din Suedia, in cadrul careia trebuie sa stea complet nemiscati si sa nu scoata o vorba.

Cei doi romani, care de fapt sunt un cuplu, apar imbracati in haine groase si nu au voie sa vorbeasca cu vizitatorii de la muzeul Malmo Konsthall din Suedia, scrie The Local.
Marcella Cheresi si Luca Lacatus au ajuns in Suedia in luna decembrie a anului trecut. Nu si-au gasit de lucru, asa ca au inceput sa cerseasca. Insa la scurt timp directorul unei galerii de arta din Malmo le-a propus sa devina parte a unei expozitii de arta. Cei doi au acceptat mai ales ca organizatorii expozitiei le-au explicat ca arta poate fi o buna oportunitate de a atrage atentia semenilor asupra celor care nu au avut prea mult noroc in viata.

"Acesta este un subiect sensibil care provoaca reactii puternice, asa ca nu sunt surprins de critici", a spus Erika Li Lundqvist, ofiter de presa in cadrul proiectului.
Presa suedeza arata ca proiectul privind imigrarea a starnit critici inclusiv din partea vizitatorilor. "Sunt constienta ca exista probleme etice cu interpretarea si obiectivarea persoanelor vulnerabile", a spus una dintre reprezentantele proiectului.

Cuplul de etnie roma este platit la fel ca si ceilalti care lucreaza la proiect, adica in jur de 5000 de coroane, ceea ce inseamna aproximativ 606 de dolari.

Cei doi romani de etnie roma au spus organizatorilor ca ei au emigrat in Suedia dupa ce casa lor din Romania le-a ars casa, iar serviciile sociale le-au luat copiii pentru ca nu aveau unde sa locuiasca.

Luca Lacatus a spus ca vor strange banii ca sa-si construiasca o noua casa cand se vor intoarce in Romania. Cei doi asteapta in prezent inca un copil si spera sa se intoarca in Romania inainte ca acesta sa se nasca. ”Ma tem ca imi vor lua copilul daca il nasc in Suedia si nu avem unde sa stam”, a spus Marcella Cheresi.

Ziaristii suedezi spun ca in ultimii doi ani mii de cersetori au venit in Suedia, cei mai multi fiind din Romania. Cei mai multi dintre acestia sunt romi si au venit initial ca turisti.
Nu este pentru prima data cand cersetori din Romania devin parte a vietii artistice din Suedia. Anul trecut, un pictor a realizat mai multe portrete. Banii incasati din vanzarea tablourilor i-a donat tot cersetorilor.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii