ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-12-2015, ora 10:41

Documente obtinute de la Statul Islamic dezvaluie organizarea sa interna: Departamente pentru sclavi si prada de razboi

Articol de Madalina Irimia
Statul Islamic a creat departamente speciale care sa se ocupe de "prada de razboi", inclusiv sclavi si resurse naturale.

Gruparea extremista a creat institutii specifice unui guvern pentru a putea gestiona teritoriile ocupate in Irak si Siria, transmite Reuters.

Aceasta organizare, precum si birocratia dar si rivalitatile marunte intre oficiali si codurile legale sub forma de edicte religioase sunt detaliate intr-o serie de documente obtinute de fortele speciale americane in urma unui raid efectuat in Siria din luna mai. In cursul raidului, a fost ucis un inalt oficial al Statului Islamic, Abu Sayyaf, care se ocupa de finantele gruparii.

Oficialii americani declara ca dupa studierea documentelor au ajuns sa inteleaga mai bine felul in care o grupare insurgenta odinioara mica a dezvoltat o birocratie complexa pentru a gestiona fluxurile de venit - de la petrol la antichitati - si a supraveghea populatiile ocupate.

Spre exemplu, un "diwan", echivalentul unui minister, se ocupa de resursele naturale, inclusiv exploatarea antichitatilor din siturile arheologice jefuite. Un alt "diwan" proceseaza "prada de razboi", inclusiv sclavii.

Documentele mai arata cat de meticuloasa este gruparea in gestionarea sectorului petrolier si gazeifer. SUA s-au bazat pe aceste documente pentru a observa vulnerabilitatile gruparii si pentru a viza, in bombardamentele aeriene, infrastructura petroliera si principalii oficiali ai gruparii jihadiste.

Statul Islamic nu este strain de rivalitatile meschine si ciocnirile dintre personalitati proprii birocratiilor. Intr-o scrisoare a Ddwan-ului Resurselor Naturale se arata ca Abu Sayyaf este insarcinat cu gestionarea antichitatilor "pentru ca este bun cunoscator al domeniului si Abu Jihad al-Tunisi este un prost care nu se poate ocupa de acest departament".

Multe dintre documentele confiscate de americani sunt decrete religioase - fatwa, care reglementeaza de la violul prizonierelor la tratamentul sclavilor cu copii mici.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii