ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-08-2015, ora 11:18

Doar 20% dintre tineri isi cauta de lucru pe internet

Articol de Cristian Amariei
Petrec ore bune pe retelele de socializare, dar nu ca sa-si caute de lucru. Asa apar tinerii romani in statisticile europene. Doar 20% dintre ei vaneaza online ofertele de lucru, adica de doua ori mai putin fata de media europeana. Potrivit digi24.ro, specialistii spun ca daca in orasele mari internetul este cel mai bun instrument de recrutare, in cele mici si la sate functioneaza mult mai bine o vorba buna pusa de rude sau cunostinte.

Florin Adamache are 23 de ani si s-a mutat recent de la Iasi la Bucuresti pentru ca aici a gasit de munca.

Ar fi al treilea job pe care-l gasesc prin intermediul internetului, il gasesc mai eficient decat metoda clasica. in ziar si in afise majoritatea anunturilor vizau joburi de studii medii, care nu corespundeau asteptarilor mele”, spune Florin Adamache, angajatul unei firme de marketing.

Pentru specialistii in IT, de exemplu, site-urile de recrutare clasice sunt mai putin eficiente. in schimb, o retea de socializare precum LinkedIn aduce multe oferte.

„Cam doua oferte pe saptamana primesc pe LinkedIn, dar in majoritatea cazurilor le refuz, sunt multumit de jobul actual”, spune Cosmin Toca, inginer de software.

Internetul nu este insa de ajutor pentru toti tinerii in cautarea unui job. in orasele mici si de la sate, ofertele de lucru online sunt mai rare, anunturile apar in presa locala sau pe afise. Iar multi tineri trebuie sa se bazeze pe relatiile pe care le au pentru a obtine un post.

„Angajarile se fac cu ajutorul parintilor, prin cunostinte, prin rude, prin alti prieteni. Ca atare, nu sunt nevoiti sa apeleze la a-si cauta un job printr-un site online sau la o agentie de recrutare”, spune Corina Diaconu, specialist in resurse umane.

Discrepantele intre orase si sate explica si datele statistice care arata ca tinerii romani folosesc prea putin internetul cand cauta de lucru.

Potrivit unor date publicate recent de Eurostat, doar 19% dintre tinerii romani cu varste intre 20 si 24 de ani isi cauta de lucru folosind internetul. Procentul este chiar mai mic in randul celor cu varste de pana la 30 de ani - 16%, pe cand media europeana este de 36%. Norvegia si Suedia sunt campioane - in aceste tari, 4 din 10 tineri isi cauta job pe internet.

„Agentia de recrutare lucreaza pentru zeci sau sute de clienti, deci sansele lui sunt mai mari, ramane intr-o baza de date si agentia de recrutare poate sa directioneze candidatul spre foarte multi clienti”, spune specialista in recrutare.

Peste 23% dintre tinerii romani nu au loc de munca, mai mult decat media europeana de 21 de procente, arata cele mai recente date ale Eurostat. Suntem totusi departe de situatia dramatica din Grecia si Spania, unde mai mult de jumatate dintre tineri sunt someri.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii