STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
17-05-2016, ora 08:44
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Disparitia celui mai mare cartel din industria petroliera e o veste foarte proasta pentru Rusia
Articol de Cristian Amariei Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state, in frunte cu Arabia Saudita, controleaza cam 40 la suta din productia globala de "aur negru". In consecinta, are o influenta semnificativa in acest domeniu, iar adesea a fost acuzata ca se comporta ca un cartel.
Influenta acestei organizatii a fost amenintata in ultimii ani de avansul producatorilor americani, care au profitat de pe urma resurselor neconventionale. Din acest motiv, OPEC nu a dorit sa reduca productia in momentul in care pretul petrolului a inceput sa scada, la mijlocul anului 2014, pentru a impulsiona o revenire a cotatiei titeiului.
Intr-adevar, cota de piata a fost aparata, insa statele OPEC su sacrificat altceva, mult mai important: bunastarea cetatenilor.
Un exemplu graitor este Arabia Saudita, care isi consuma rapid rezervele valutare. In conditiile in care pretul petrolului a scazut de la 100 de dolari pana la 30 de dolari in ultimii doi ani, bugetul acestei tari - ca si al altor producatori de petrol - a incasat lovituri puternice. In consecinta, a fost nevoie de impunerea unor reforme sau masuri cu impact negativ pentru locuitori.
In aceste conditii, Igor Sechin, seful companiei de stat rusesti Rosnet, cel mai mare producator de petrol din tara condusa de Vladimir Putin, a subliniat faptul ca OPEC e pe moarte. In schimb, el considera ca "finantele, tehnologia si reglementarile" vor reprezenta de-acum incolo motoarele pentru piata petroliera.
Publicatia OilPrice aminteste ca Rusia si OPEC sunt rivali directi, avand in vedere ca fiecare parte isi doreste o bucata mai mare din placinta petroliera.
Cele doua parti au flirtat cu ideea unui parteneriat dupa avantul inregistrat in ultimii ani de producatorii din SUA, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.
La inceputul acestui an, Rusia a incercat sa negocieze o inghetare a productiei cu statele OPEC, insa Arabia Saudita a refuzat sa ia aceasta masura care ar fi dus la o impulsionare a pretului petrolului.
Sauditii au cerut imperativ ca si Iranul sa se implice, insa aceasta tara are o alta problema: sanctiunile Occidentului abia au fost ridicate, astfel ca afacerile cu petrol au fost reluate si sunt in plina ascensiune, deci o inghetare a productiei i-ar aduce pierderi.
Faptul ca nu s-a ajuns la o intelegere a pus Rusia intr-o lumina proasta, cu toate ca Moscova s-a aparat si a transmis ca orcium era sceptica in legatura cu aceasta miscare.
Sauditii au pus intodeauna interesele nationale inaintea OPEC. Ca lideri, ei si-au impus de nenumarate ori vointa in fata producatorilor de petrol mai mici, insa razboiul petrolului nu are deocamdata un invingator clar.
Statele OPEC au dus la maximum productia de petrol pentru a-si apera cota de piata si a pune presiune pe producatorii americani, insa acestia din urma au rezistat eroic.
OilPrice arata ca Arabia Saudita stie ca zilele de glorie ale OPEC au apus. Iar dovada o sta planul de dezvoltare al acestei tari, prezentat de curand, care cuprinde o strategie multi-anuala ce se indeparteaza de dependenta de petrol. Diversificarea resurselor energetice sta acum la baza cresterii Arabia Saudite.
Saptamana trecuta, seful Aramco, cea mai mare companie energetica saudita, a transmis ca vrea sa dubleze productia de gaze naturale in urmatorii 10 ani.
Gigantul pariaza acum pe gaze dintr-un motiv logic: sunt o resursa energetica mai "curata" decat petrolul, iar economia globala da semne de revenire, asa ca cererea e pe plus.
Dupa cum arata prioritatile stabilite in strategia sa multianuala, e clar ca Arabia Saudita nu mai are nevoie de OPEC. Iar fara sauditi, ceilalti membri ai OPEC nu au ce sa faca decat sa mearga si ei pe cont propriu.
Insa disparitia cartelului care a dictat evolutia petrolului timp de decenii bune nu reprezinta o veste buna pentru Rusia, in ciuda aparentelor. Daca Arabia Saudita devine experta in explorarea si exploatarea gazelor naturale, atunci va deveni un rival puternic pentru Rusia pe aceasta piata.
Ramane de vazut care va fi raspunsul Moscovei.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email