ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-07-2015, ora 13:12

Diferente uriase intre bugetari. Inegalitatile din Legea Salarizarii. Medicii si profesorii, umiliti

Articol de Cristian Amariei
Medicii si profesorii vor fi in continuare printre cei mai prost platiti bugetari. Asta reiese din draftul legii de salarizare a bugetarilor obtinut de Ziarul Financiar. Un sef de serviciu din administratia publica va castiga mai mult decat cel mai bine platit medic specialist sau profesor de liceu, conform noii grile de salarizare.

De exemplu, cel mai bine platit medic specialist castiga cel mult 4.563 de lei brut pe luna. Adica un salariu cu aproape 2 mii de lei mai mic decat al unui sef de serviciu din administratia publica sau un sef al administratiei financiare dintr-un oras. Tot un salariu de 4.563 de lei brut are si un profesor de liceu de gradul I, cu studii superioare si cu peste 40 de ani vechime in invatamant. Un cadru universitar cu aceeasi vechime poate ajunge la un salariu brut de aproximativ 7.800 de lei pe luna. Aceasta suma este cu aproape 1.500 de lei mai mica decat cea castigata de un secretar al judetului, scrie Ziarul Financiar.

Un sef serviciu din administratia publica, un sef al administratiei financiare dintr-un oras sau un sef adjunct al unui birou vamal va primi un salariu de baza lunar de circa 5.600 de lei.

Cu un astfel de nivel salarial, cel care ocupa o astfel de pozitie castiga mai mult decat cel mai bine platit medic specialist (cu gradatia 5, care va ajunge la un salariu lunar de 4.563 de lei brut pe luna) sau decat un pro­fesor de liceu de gradul I, cu studii supe­rioare, care are peste 40 de ani vechime in invatamant si care va avea un salariu brut de maximum 4.563 de lei brut pe luna, arata infor­matiile din varianta draft a legii sala­rizarii aflata in lucru la Ministerul Muncii.

Modul in care a fost redactata noua varianta a legii salarizarii a starnit deja unele controverse, avand in vedere ca, in primul rand, nu mai exista coeficienti pentru cal­culul salariilor pe diverse functii ca inainte, ci valori numerice. in legea salarizarii aflata in vigoare in prezent, salariile din sectorul bugetar sunt calculate in functie de un coeficient, iar cel mai mic salariu are coeficientul 1, iar cel mai mare salariu din sistemul bugetar are coeficientul 15 (adica 15 x valoarea de baza, stabilita in fiecare an si care in 2010, la intrarea in vigoare a primei legi a salarizarii, era de 600 de lei).

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii