ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-02-2015, ora 10:25

Dieta ochilor sanatosi – top 5 alimente care intaresc vederea

Articol de Madalina Irimia
Nu exista persoana care sa nu fi auzit in copilarie vorba mamei, „mananca morcovi ca sa ai vedere buna”, insa nu doar aceasta leguma ne protejeaza vederea, ci toate fructele si vegetalele portocalii.

Acestea contin betacaroten, vitamina solubila care ajuta la buna functionare a retinei si, deci, imbunatateste vederea si previne afectiunile cauzate de ianintarea in varsta.

Nu doar betacarotenul insa poate ajuta la prevenirea problemelor de vedere, ci si alte vitamine si minerale din urmatoarele 5 alimente:

- Legumele cu frunze verzi – sunt resurse importante de luteina si zeaxantina, antioxidanti despre care studiile au demonstrat ca pot reduce riscul de dezvoltare a degenerescentei maculare si a cataractei.

- Ouale –galbenusul, in special, detine surse bogate de antixidanti si zinc, cu rol important in prevenirea afectiunilor oculare specifice batranetii.

- Citricele si fructele mov (afine, mure, coacaze, prune etc.) – sunt un cocteil exploziv de vitamina C, care scade semnificativ sansele de dezvoltare a problemelor oculare.

- Migdalele – sunt pline de vitamina E, care incetineste procesul de imbatranire, inclusiv pe cel de degenerescenta maculara. Un pumn de migdale pe zi asigura cam jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina E.

- Pestele gras – cum sunt tonul, somonul, macroul sau ansoa, este bogat in acizi grasi esentiali polisaturati ce includ acizi grasi DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) si ALA (acid alfa-linoleic), acizi ce sunt vitali pentru a ne pastra sanatatea in general, si in special ne protejeaza vederea. Un studiu realizat de oamenii de stiinta americani arata ca persoanele care consuma rar peste gras oceanic se confrunta frecvent cu sindromul de ochi uscat si prezinta deseori tulburari de vedere.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: alimente, sanatate, ochi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii