A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959148.8757.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Despre raspunderea penala a persoanei juridice si a persoanei fizice
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-10-2014, ora 11:50

Despre raspunderea penala a persoanei juridice si a persoanei fizice

Articol de Madalina Irimia

Pentru persoana juridica, pedeapsa principala este amenda, la care se pot adauga pedepse complementare – dizolvarea, suspendarea activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achizitii publice, plasarea sub supraveghere judiciara si celelalte, astfel cum sunt prevazute prin art. 136 din Codul penal.

Gestiunea frauduloasa, prin pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda, iar actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Fata de aceste cateva repere din Codul penal, reglementarile specifice, pe domenii, stabilesc infractiunile de care sunt pasibile persoanele fizice raspunzatoare din cadrul persoanei juridice.

Ne limitam, in acest material, la infractiunile prevazute de Codul muncii, ca fiind de interes direct pentru persoanele fizice care se considera vatamate.

Infractiuni prevazute de Codul muncii

Potrivit art. 264 din Codul muncii, in vigoare de la 1 martie 2003, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda penala:

– fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege;

– refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale, in scopul impiedicarii verificarilor privitoare la aplicarea reglementarilor generale si speciale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca, in termen de cel mult 15 zile de la primirea celei de-a doua solicitari;

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si infractiunea constand in impiedicarea sub orice forma a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte, spatii, terenuri sau mijloace de transport pe care angajatorul le foloseste in realizarea activitatii lui profesionale, pentru a efectua verificari privitoare la aplicarea reglementarilor generale si speciale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca.

– primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca;

– incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor;

– primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane. Daca munca prestata de persoanele aflate in situatie de sedere ilegala in Romania sau primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca este de natura sa le puna in pericol viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoarea.

Instanta de judecata poate dispune si aplicarea uneia sau mai multora dintre pedepsele complementare, prevazute de Codul penal – si pe care le-am amintit in prima parte a acestui material – pentru:

– primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, angajatorul cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane;

– daca munca prestata de persoanele aflate in situatie de sedere ilegala in Romania sau de catre persoane angajate fara incheierea unui contract individual de munca este de natura sa le puna in pericol viata, integritatea sau sanatatea;

– primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

In cazul savarsirii uneia dintre aceste ultime trei genuri de infractiuni, angajatorul va fi obligat sa plateasca sumele reprezentand:orice remuneratie restanta datorata persoanelor angajate ilegal. Cuantumul remuneratiei se presupune a fi egal cu salariul mediu brut pe economie, cu exceptia cazului in care fie angajatorul, fie angajatul poate dovedi contrariul; cuantumul tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale pe care angajatorul le-ar fi platit daca persoana ar fi fost angajata legal, inclusiv penalitatile de intarziere si amenzile administrative corespunzatoare; cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata in conditiile legii.

Infractiuni stabilite prin alte acte normative

Tot de larga aplicare, dar cu un caracter specific sunt infractiunile – care se pedepsesc cu inchisoare sau amenda – stabilite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, in sarcina fondatorului, administratorului, directorului general, directorului, membrului consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantului legal al societatii.

Prevazute prin art. 271-277 din legea societatilor, aceste dispozitii se aplica si lichidatorului, in masura in care se refera la obligatii ce intra in cadrul atributiilor sale.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca dispune, prin art. 110, ca„incalcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala”. Articolele 113-119 stabilesc situatiile care constituie contraventii la lege.

coltuc.ro

Foto: legestart.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii