A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727663870.0246.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Descoperiri surprinzatoare. Ce se intampla de multe ori in timpul somnului nostru
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-05-2016, ora 10:37

Descoperiri surprinzatoare. Ce se intampla de multe ori in timpul somnului nostru

Articol de Madalina Irimia
Nimeni nu stie exact de ce dormim, insa cercetatorii continua sa lucreze la acest fenomen.

Aici sunt cinci descoperiri despre somn:

5. Somnul intrerupt este mai rau decat sa stai treaz

A nu dormi destul te poate face morocanos. Te poti simti mult mai rau daca somnul tau este intrerupt, in comparatie cu a merge mai tarziu la culcare. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care experimenteaza somnul intrerupt sunt mai putin energici decat cei care au adormit mai tarziu, dar care au avut un somn continuu.

4. Viata moderna nu iti fura somnul

Tehnologia secolului trecut era acuzata pentru ca tinea oamenii treji mult peste ora la care trebuiau sa doarma. Insa un studiu din 2015 afirma faptul ca oamenii moderni nu dorm mai putin decat stramosii lor, de fapt, dorm chiar mai mult.

Cercetatorii au urmarit obiceiurile legate de somn ale oamenilor care traiesc in societatile contemporane din Africa si din America de Sud. Au descoperit ca oamenii ce locuiesc acolo dorm mai putin de 6 ore jumatate pe noapte – iar un american obisnuit doarme intre 7 si 8 ore.

3. Uneori dormim cu jumatate de creier treaz

Se stie ca animalele marine, precum delfinii, dorm doar cu jumatate de creier. Un studiu recent a gasit dovezile unui fenomen similar la oameni. Acestia au participat la un studiu legat de somn. In prima noapte in care au dormit in laborator, au aratat mai multa activitate in emisfera stanga a creierului in timpul somnului decat in emisfera dreapta.

A avea o emisfera treaza in timpul somnului poate fi o strategie de supravietuire a oamenilor cand sunt intr-un spatiu nou – emisfera stanga poate servi drept „paznic de noapte”, care te trezeste cand esti in pericol.

2. Zilele de iarna ne tin in pat mai mult timp

Oamenii nu hiberneaza, insa intr-o zi de iarna poate fi putin mai greu sa ne dam jos din pat. Rezultatele folosirii unei aplicatii populare ce urmareste somnul oamenilor au aratat ca in zilele geroase, oamenii din state dorm mai mult decat cei care traiesc in zone calduroase.

In ianuarie 2015, utilizatorii aplicatiei care traiesc in Montana, Wyoming, Dakota de Nord si de Sud, au petrecut mai mult timp in pat – 7 ore si 20 de minute pe noapte. Asta inseamna cu aproximativ 13 minute mai mult decat oamenii din Tennessee, Mississippi, Alabama, Carolina de Sud si Florida, care au petrecut 7 ore si 7 minute in pat.

1. Unii oameni dorm mult prea mult

Un studiu din 2013 a aratat faptul ca, de peste doua decenii, procentajul celor care dorm mai mult de 9 ore pe zi a crescut de la 28% , in 1985, la 37%, in 2007.

Este important sa retinem ca felul in care oamenii definesc „somnul” poate fi ambiguu si este posibil ca in timpul studiului, participantii sa fi raportat cat timp au stat in pat, si nu cat timp au dormit de fapt.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii