ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-08-2014, ora 16:10

Descoperire remarcabila a unui istoric. Documente inedite privind fiscalitatea habsburgica in Banat

Articol de Cristian Amariei

Documente disparute in urma cu aproape un veac, care vorbeau despre fiscalitatea habsburgica in satele din Banat si despre disciplina germana impusa in zona, au fost descoperite de istoricul Ioan Hategan, cercetator stiintific la filiala timisoreana a Academiei Romane, care va elabora o lucrare stiintifica pe aceasta tema.

"Este o lucrare despre cronologia Banatului habsburgic de la jumatatea secolului al XVIII-lea. Este o tema de cercetare la Academie, care va avea in jur de 400 de pagini. Am gasit aceste registre in Arhivele timisorene, documente care existau prin 1890-1900, publicate de un svab din Periam, cu numele maghiarizat de Baloty, si care, dupa Primul Razboi Mondial, au disparut", a declarat pentru Agerpres cercetatorul Ion Hategan.

Cele noua volume in limba germana gasite de istoric dezvaluie pozitia administratiei militare habsburgice fata de Banat, ordinele date districtelor, modul in care locuitorii si administratorii districtelor raspundeau administratiei imperiale.

"Intalnim o situatie extrem de interesanta. Era austeritate, au fost sarcini fiscale foarte mari pe seama populatiei romane si sarbe. Colonistii au avut cativa ani de scutire de contributii. Aceste contributii au fost tot mai mari de la un an la altul, pentru ca Imperiul Habsburgic avea nevoie de bani pentru sustinerea deselor razboaie. Sunt lucruri foarte interesante, de la aspecte excelente, de substanta, pana la lucruri marunte, care se refera la un sat sau altul. Se mentioneaza despre prezenta cnejilor si a obercnejilor, despre rolul lor, despre fuga locuitorilor din Banat in alte zone invecinate si reintoarcerea lor la vatra dupa un timp", a spus Ioan Hategan.

Cercetatorul remarca un comportament deosebit al populatiei locului, care, desi era pusa sa plateasca impozite tot mai mari, s-a supus ordinelor Coroanei.

"Lucrurile au inceput sa se stabilizeze si, in ciuda contributasilor impozitarilor mari, administratia habsburgica a reusit sa introduca ordinea si disciplina in Banat, iar aceasta influenta habsburgica germana se mai resimte si astazi", concluzioneaza istoricul.

In urma cu un an, Ioan Hategan a dat literaturii primul Dictionar al asezarilor din Banatul istoric pe 1000 de ani, lucrarea fiind rezultatul muncii de cercetare si cartare de aproape 40 de ani a autorului, in care sunt amintite zeci de mii de localitati din Banatul Romanesc, Sarbesc si Unguresc, multe dintre ele disparute, cu radacini in vremea voievodatelor lui Gelu si Ahtum.

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii