STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
01-02-2016, ora 08:51
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Descoperire a cercetatorilor de la Harvard: O felie de paine integrala pe zi iti prelungeste viata
Articol de Madalina Irimia Consumul regulat de paine integrala ne poate ajuta sa traim mai mult, sustin cercetatorii americani.
Ei au demonstrat ca o singura felie de paine integrala (28g) consumata zilnic scade cu 5% rata mortalitatii si cu 9% rata mortalitatii determinata de bolile cardiovasculare.
Descoperirea a fost facuta in urma unui studiu pe termen lung realizat de prestigioasa Facultate de Sanatate Publica de la Harvard.
Recomandarile cercetatorilor sunt ferme: consumul zilnic de cereale integrale aduce beneficii certe pentru sanatate. Explicatia este simpla: cerealele integrale contin toate partile componente ale graului - tarate, germeni si endosperm - care, in mod normal, sunt indepartate in procesul de prelucrare pentru panificatie.
Cum painea este principalul aliment din cereale integrale pe care il consumam, este foarte important de stiut ca prin simpla alegere de a cumpara doar paine integrala de pe rafturile magazinelor castigam pe termen lung o multime de beneficii pentru sanatatea noastra.
"Studiul intareste recomandarile curente pentru dieta, care promoveaza cerealele integrale ca pe unul din cele mai importante si sanatoase alimente eficiente in prevenirea bolilor cronice", sustine profesorul Qu Sun, de la Departamentul pentru Nutritie de la Harvard, unul dintre autorii studiului.
Desi consumul de cereale integrale a fost si in trecut asociat cu un risc mai scazut de aparitie a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare, acum este pentru prima data cand sunt oferite dovezi incontestabile care atesta legatura consumului acestora cu durata vietii.
Pentru a trage aceste concluzii, cercetatorii de la Harvard au analizat date referitoare la modul in care s-au hranit peste 74.000 de femei si 43.000 de barbati, de la mijlocul anilor '80 pana in 2010, in cadrul unuia dintre cele mai ample studii de acest gen realizate vreodata in Statele Unite.
Tinand cont de o multime de factori, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala, fumatul, activitatea mentala si alimentatia generala, cercetatorii au comparat datele privind mortalitatea in raport cu consumul de grau intreg pe o perioada de 25 de ani.
Ei au descoperit ca fiecare felie de paine integrala consumata zilnic - 28 de grame - reduce riscul mortalitatii - cu 5% in general si cu 9% cand cauza mortii este o boala cardiovasculara.
Mai mult, inlocuirea unei felii de paine din faina rafinata cu o felie de paine din grau intreg scade cu 8% riscurile mortalitatii cauzate de boli cardiovasculare. Rezultate si mai bune au fost observate in cazul inlocuirii unei portii zilnice de carne rosie cu o felie de paine integrala: riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare scade in acest caz cu 20%.
Rezultatele cercetarii au fost publicate in numarul din luna ianuarie al prestigiosului Jurnal al Asociatiei Medicale Americane (JAMA).
Ce sunt cerealele integrale
Timp de mii de ani, oamenii au consumat cerealele exact asa cum le-au cules de pe tulpina. In acest fel, beneficiau de un pachet de carbohidrati bogat in fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime din plante, hormoni si sute de alte fitochimicale.
Cerealele integrale au un invelis exterior tare, fibros, care protejeaza bobul. Interiorul contine in majoritate endospermul, corpul fainos al bobului. Acesta are ca rol stocarea energiei pentru germen, embrionul bobului. Germenul este bogat in vitamine, minerale si uleiuri nesaturate.
Macinarea inlatura invelisul exterior al bobului, tarata si germenele. Rafinarea graului creeaza faina pufoasa, din care se fac painile aerate si produsele de patiserie. Cerealele rafinate au insa un pret nutritional. Prin procesul de macinare se elimina peste jumatate din vitaminele B, 90% din vitamina E si toate fibrele graului.
Tot mai multe studii demonstreaza ca o intoarcere la cerealele integrale are nenumarate beneficii asupra sanatatii.
Studiul intitulat "Consumul de cereale integrale si riscul mortalitatii: Doua mari studii prospective pe barbati si femei din SUA" a fost realizat de catre cercetatori de la Harvard si nutritionisti, epidemiologi si specialisti americani in dieta.
Prestigioasa Facultate de Sanatate Publica de la Harvard, fondata in 1913, poarta astazi numele Harvard T.H. Chan School of Public Health, in semn de multumire pentru donatia de 350 de milioane de dolari facuta in 2014 de un fost elev, milionarul Gerald Chan, din Hong Kong.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email