A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758740.4881.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Descopera semnificatiile stravechi ale zodiilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-05-2014, ora 16:04

Descopera semnificatiile stravechi ale zodiilor

Articol de Madalina Irimia

Fiecare din cele 12 semne astrale reprezinta o etapa din drumul Soarelui pe roata zodiacului, cercul vietii si al mortii, mostenit din timpurile stravechi ale Babilonului. Egiptenii si grecii din Antichitate au preluat semnificatiile zodiilor, le-au imbogatit si au tesut in jurul lor legende pline de talc. Descopera si tu ce reprezinta simbolul tau astral.

Berbecul, energia vietii

Soarele rasarea intre coarnele Berbecului, asa cum se vedea bolta stelara in urma cu peste 2.500 de ani. De-a lungul veacurilor, pozitia constelatiilor s-a schimbat, dar Berbecul este si azi remarcat dupa steaua Hamal, una dintre cele mai stralucitoare de pe cer. Intre anii 2.000 si 100 i.H., aceasta stea marca echinoctiul de primavara, iar egiptenii antici o asemuiau cu Soarele si credeau ca il reprezinta pe zeul zeilor, Amon. Berbecul aducea primavara si energia datatoare de viata, avea toate calitatile Soarelui, dar si puterea lui distructiva.

Taurul, maternitate si prosperitate

Cu peste trei sau patru mii de ani in urma, echinoctiul de primavara marca semnul Taurului, ca atare aceasta era considerata prima zodie a anului, nu Berbecul. Nu intamplator, in culturile stravechi, zeitatile materne, fecunde, erau reprezentate purtand coarne de taur. In mitologia indiana, Taurul Divin insotea Zeita Mama a pamantului, ulterior, in Egiptul antic, Bourul Sacru, Apis, era divinizat drept un trimis al Soarelui pe Pamant. Taurul marca astfel inceputul primaverii fecunde, era simbolul harniciei si al muncilor agricole.

Gemenii, gardienii zodiacului

Simbolul acestei zodii este adesea reprezentat prin doi frati, amintind de Castor si Polux, fiii frumoasei Leda, sedusa de marele Zeus. Conceptul Gemenilor, care reprezinta deopotriva dualitatea si forta uniunii, este insa mult mai vechi. Zeitati gemene erau reprezentate adesea pazind intrarea in templele sacre ale Antichitatii. Iar in mitologia indiana exista legenda fratilor Sunda si Upusunda, care nu puteau fi invinsi sau ucisi de nimeni, decat daca se luptau unul cu celalalt. In vechile zodiace, Gemenii erau gardienii astrelor, doua forte puternice, dar opuse, care imbina deopotriva calitatile umane cu atributele divinitatii.

Racul, simbolul renasterii

Initial, cel de-al patrulea semn astral, in timpul caruia Soarele incepe sa coboare pe arcul zodiacului, era reprezentat printr-un scarabeu. Egiptenii din vremurile stravechi considerau aceasta insecta sacra, simbol al Vietii Eterne. In mitologia egipteana, scarabeul era asociat cu regenerarea si renasterea, cu fortele creatoare ale Naturii. Ulterior, zodia a fost asociata cu Luna care controleaza marea, leaganul vietii si implicit simbolul universal al maternitatii. Grecii au legat aceasta zodie de zeita Diana, protectoarea naturii, reprezentata adesea printr-un crab. Astfel, simbolul vechi al scarabeului a fost inlocuit in zona mediteraneeana de crab sau de rac.

Leul, semnul stravechi al regilor

Semn de Foc, asociat din cele mai vechi timpuri cu Soarele, zodia Leului era cunoscuta, in Babilon, drept Marele Caine. Egiptenii au asociat aceasta perioada a anului, in care Soarele are cea mai mare putere, cu recoltarea granelor si i-au atribuit simbolul Secerei. In timp, insa, secera este inlocuita de capul de leu al sfinxului, asociat cu puterea divina, cu faraonii nemuritori si cu eroii. Surprinzator, in zodiacul de la Dendera (Egipt), vechi de zeci de mii de ani, zodia Leului este simbolizata printr-un sfi nx cu cap de femeie. Astazi, Leul este principiul masculin prin excelenta, vigoarea, forta si curajul.

Fecioara, divinitatea protectoare

Singura fi gura feminina a zodiacului nu poate fi legata decat de imaginea zeitelor protectoare de altadata. In mitologia egipteana, era Isis, zeita vietii, a casatoriei si a familiei. Ulterior, la inceputurile cres - tinismului, zodia feminitatii si a maternitatii a fost asociata cultului Fecioarei, simbol care s-a pastrat pana azi. Fecioara, fragila si puternica totodata, este inzestrata cu forta extraordinara a procreerii si slujeste marilor energii creatoare ale Pamantului.

Balanta si puterea alegerii

Introdusa in zodiac probabil de egipteni, care au asociat-o cu zeita Maat, Balanta reprezenta initial conceptul liberului arbitru, si nu pe cel al justitiei. In pragul mortii, Maat punea in balanta sufletul omului si o pana. Daca sufletul lui era mai usor decat pana, era considerat fara de pacat si putea intra in regatul celor vesnic binecuvantati. Asemenea zeitei, in timpul vietii, omul are puterea de a alege intre bine si rau. Ulterior, grecii au reprezentat semnul Balantei printr-o femeie oarba, Justitia, preluata in zodiacul modern.

Scorpionul, dorinta de cunoastere

Este singura zodie reprezentata prin trei simboluri, scorpionul, sarpele si vulturul, ultimele doua folosite cu precadere in astrologia veche orientala. Perioada Scorpionului face tranzitia de la toamna ploioasa la iarna intunecata, care poate fi asociata cu universul subteran al lui Hades, unde viata se scurge, dar renaste din nou primavara. De aici, Casa Scorpionului a fost dintotdeauna sinonima cu misterele si magia, cu forta subconstientului si a emotiilor ascunse, dar si cu moartea si renasterea. Sarpele, simbolul intelepciunii si al vicleniei, asociat cu apa, ca si Scorpionul, intareste latura ascunsa a acestei zodii. In timp ce vulturul semnifi ca dorinta de cunoastere si de marire, dincolo de puterile omului obisnuit.

Sagetatorul, evolutia spirituala

Faimos pentru intelepciunea lui, miticul Chiron, jumatate om, jumatate cal, a devenit simbolul nativilor Sagetatori, cutezatori si ambitiosi. Reprezentat cu o tolba de sageti pe umar, tragand cu arcul spre cer, centaurul simbolizeaza evolutia omului de la o simpla creatura a naturii la fi inta spirituala. Este, totodata, simbolul aspiratiilor si al ambitiei nemasurate, urmarind teluri mai presus de puterile sale. In lumea antica, dar si in timpurile medievale, arcasii erau o casta aparte, benefi ciau de educatie si pozitii sociale inalte.

Capricornul, Sisiful zodiacului

Simbolul acestei zodii este o creatura imaginara, jumatate tap, jumatate peste. Capricornul are ambitia de a urca pe cele mai inalte culmi si de a cobori in cele mai intunecate ape, mereu nemultumit, mereu cautand altceva, incercand sa ajunga mai departe decat toti ceilalti. Nativii sunt cei mai ambitiosi si mai hotarati, pregatiti sa indure poveri grele pentru a-si atinge visul. Pe de alta parte, Capricornul este zodia iernii si a intunericului, in care Soarele isi pierde din putere, iar timpul se masoara cu greutate. In Antichitate, era considerata Casa Mortii, dar azi el domina Casa relatiilor sociale.

Varsatorul, simbolul umanitatii

Omul care aduce apa vietii este simbolul universal al Varsatorului, inclusiv in sistemele astrologice orientale. Va sul cu apa vie sau apa vietii vesnice apare si in astrologia indiana si reprezinta sufl etul omului, daruit de divinitate cu puterea de a se intoarce la viata sub o alta forma. Reincarnarea, principiul de baza al religiilor hinduse, este un atribut al destinului uman. Pe de alta parte, omul care imparte apa simbolizeaza daruirea de sine, dragostea si compasiunea.

Pestii, imagini ale sufletului

Omenirea traverseaza acum Era Pestilor, care a inceput cu anul 1 si se va incheia in 2150. Aceste doua milenii au cunoscut ridicarea si marirea crestinismului, pestii fi ind simbolul secret adoptat de primii crestini, pentru a se recunoaste intre ei. Pestii sunt un simbol al tacerii, dar si al pacii si armoniei intre oameni. Ei sunt mesagerii marii, un univers mistic, plin de taine nebanuite, ve nerat in trecut. In zonele Mediteranei, unde oamenii erau profund legati de viata marii, pestii erau considerati simboluri ale sufl etului.

Sursa: unica.ro

foto: elainefogel.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii