A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661649.613.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Decizia importanta luata de ONU dupa mai bine de 15 ani de negocieri. Ce drept au de acum inainte femeile insarcinate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-02-2016, ora 08:55

Decizia importanta luata de ONU dupa mai bine de 15 ani de negocieri. Ce drept au de acum inainte femeile insarcinate

Articol de Madalina Irimia
Pentru prima data in istorie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a pedepsit o tara pentru ca a interzis dreptul unei femei la avort. Prin aceasta decizie, comitetul ONU recunoaste dreptul unei femei de a face avort.

In anul 2001, o tanara de 17 ani din Peru primea o veste tulburatoare: copilul pe care il purta in pantece suferea de anencefalie, boala care se manifesta prin lipsa sau reducerea encefalului la fat. Desi viitoarea mamica a incercat sa-si faca avort, directorul spitalului in care urma sa se interneze a refuzat aceasta cerere, desi in Peru optiunea este considerata legala.

Astfel, tanara s-a vazut nevoita sa-si continue sarcina si a dat nastere unui copil cu puternice malformatii, care a murit la doar 4 zile dupa ce a fost adus pe lume. La scurt timp, K.L. a apelat la serviciile unor avocati, care au ajutat-o sa completeze o cerere catre Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, al carui sediu se afla la Geneva.

Membrii Consiliului au decis ca statul peruan a incalcat mai multe articole ale Conventiei internationale cu privire la drepturile civile si politice, adoptata in 1966. Prin urmare, Peru-ul a fost obligat sa plateasca tinerei compensatii in bani, deoarece a lipsit-o dreptul pe care il avea. Daunele au fost acoperite in totalitate de-abia in acest an, marcandu-se, astfel, primul act al Comitetului pentru Drepturile Omului de a indreptati o femeie intr-un caz de avort.

Desi Peru-ul a adoptat, inca din anul 2014, o legislatie prin care permitea avortul, in cazul femeilor ai caror copii nenascuti sufereau de malformatii grave, au existat putine cazuri in care acest drept le-a fost recunoscut in instanta. Prin urmare, reprezentantii ONU mai au inca multa de depus, pentru a-si atinge scopul.

Conform unei cercetari realizate de Centrul pentru Prevenirea si controlul Bolilor (SUA), 83% dintre femeile care au aflat ca viitorii lor copii sufererau de anencefalie au decis sa-si faca avort. Majoritatea fetusilor diagnosticati cu aceasta boala mor in timpul sarcinii sau la nastere si, chiar daca traiesc, nu supravietuiesc mai mult de cateva zile.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: decizie, onu, peru, avort
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii