Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
De la simptomele unei raceli banale la dureri si hemoragii: Tot ce trebuie sa stii despre virusul Ebola
Articol de Cristian AmarieiInfectia cu virusul Ebola incepe ca o raceala banala, dar continua cu sangerari interne si externe, dureri si iritatii. Specialistii ne informeaza cum se transmite virusul extrem de periculos, ce trebuie facut in acest caz si ce persoane se afla in cel mai mare pericol.
Simptomele virusului Ebola
Temperatura ridicata, dureri de cap si un gat iritat sunt primele semne ca virusul Ebola intra in corp, atacand celulele sistemului imunitar si lasand in acelasi timp impresia ca este vorba de o raceala banala. Pe masura ce boala progreseaza, ochii victimelor se inrosesc pentru ca vase mici de sange se sparg, provocand sangerare din ochi, urechi, gura si alte orificii, scrie dailymail.co.uk.
Virusul distruge aceleasi celule ca si cele tintite de HIV, desi infectia cu Ebola este mai agresiva, eliminand celulele din sistemului imunitar aflate in formare.
Perioada de incubare - intervalul dintre momentul infectarii si momentul in care primele simptome se prezinta - este cuprinsa intre doua si 21 de zile, crescand riscul extinderii bolii.
Virusul are o rata de deces de 90 la suta si este extrem de contagios.
Cum se contacteaza virusul
Virusul se transmite prin contact cu sangele unui om sau animal infectat, lichidele biologice si organe. Odata ce febra si durerea de cap si de muschi se instaleaza, persoana infectata prezinta deja risc de contagiere.
Un aspect important este ca virusul se poate transmite sexual chiar si dupa 40 de zile dupa ce o persoana s-a vindecat.
Cum se manifesta boala
O persoana bolnava va suferi de dureri in tot corpul, durere abdominala cronica si voma. O iritatie apare apoi pe trunchi, extinzandu-se rapid catre cap, maini si picioare.
In doar cateva zile pacientul ajunge la punctul critic - momentul in care fie incepe sa isi revina, fie trece in faza fatala, febra hemoragica.
Sistemul imunitar al corpului se intoarce impotriva lui. Mici vase de sange se sparg, cauzand sangerari spontane din ochi, gura, urechi, dar si sangerari interne, cel mai probabil in tractul gastrointestinal si alte organe.
Cei care supravietuiesc trebuie sa faca analize in mod regulat, pentru a se asigura ca virusul nu mai este prezent in fluidele din corp.
Nu exista in prezent un vaccin care sa asigure protectia impotriva virusului Ebola. Iar in absenta unui plan specific de tratament sau a unui medicament care sa interfereze in actiunea virusului, acesta prezinta un risc extrem.
Cine se afla cel mai mult in pericol?
Persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii, familia sau cei care se afla in proximitatea celor infectati, vanatorii care iau contact cu animalele moarte se afla in cel mai mare pericol de a contacta virusul.
Cand ar trebui cautat ajutor medical?
Daca o persoana se afla in zona de focar sau daca a luat contact cu o persoana suspectata de infectie, ar trebui sa caute imediat asistenta medicala imediat.
Este sigur sa calatoresti in zonele afectate?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) revizuieste situatia in mod regulat si recomanda restrictii de calatorie si comert. Riscul de infectie pentru calatori este mai scazut din moment ce transmiterea de la persoana la persoana rezulta din contactul direct cu fluidele din corp.
Sursa: mediafax.ro
Foto: rt.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email