ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-08-2013, ora 05:34

De cinci ori mai subtire decat folia alimentara si mai usor ca un fulg: circuitul care ti-ar putea salva viata

Articol de Cristian Amariei

Un circuit electric flexibil, care are o grosime echivalenta cu o cincime din grosimea unei folii alimentare si care cantareste mai putin decat un fulg, le-ar putea da medicilor sansa de a implanta senzori in corpul uman, sustin dezvoltatorii japonezi.

Echipa de specialisti de la Universitatea din Tokyo sustine ca dispozitivul este unic, el avand capacitatea de a functiona chiar si dupa ce este intins sau mototolit. De asemenea, oamenii de stiinta au declarat ca circuitul ar putea fi utilizat pentru monitorizarea mai multor feluri de informatii fizice, precum temperatura, tensiunea arteriala sau pulsul electric ale inimii.

Pentru oamenii care nu isi pot misca decat limba, dispozitivul se poate pune in cerul gurii pentru servi drept dispozitiv de comunicare.

Poare fi atasat pe tot felul de suprafete si nu limiteaza miscarea persoanei purtatoare”, a explicat prof. Takao Someya.

Senzorii folositi in monitorizarea starii de sanatate sunt adesea confectionati din silicon si alte materiale relativ rigide care pot cauza disconfort pentru utilizator.

Noile circuite ar trebui sa reduca si chiar sa elimine stresul, spun specialistii. Un astfel de circuit are o grosime de doar 2 micrometri si cantareste 3 grame pe metru patrat. Astfel, produsul este atat de subtire incat, atunci cand este lasat in aer, cade mai lent decat o pana, in timp ce se roteste.

Crearea dispozitivului a fost posibila dupa ce oamenii de stiinta au reusit sa dezvolte un strat izolator super-subtire si de foarte buna calitate. Chiar si in solutii saline, precum cele care se gasesc in corpul uman, dispozitivul functioneaza bine pentru mai bine de doua saptamani, ceea ce inseamna ca el poate fi implantat in corp pentru monitorizarea starii de sanatate.

Cu toate acestea, prof. Someya sustine ca inainte ca implantarea dispozitivului la om sa fie posibila, va fi nevoie ca cercetarile sa continue.

Sursa: descopera.ro

Foto: khaleejtimes.com

     
Tag-uri: folie, circuit, inventie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii