ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-12-2015, ora 09:55

De ce unii oameni gasesc totdeauna cadoul potrivit

Articol de Madalina Irimia
Alegerea unui cadou de sarbatori, zile de nastere sau aniversari nu pare a fi prea usoara. Exista persoane care gasesc cadoul potrivit, dar sunt si oameni care recurg mereu la parfumuri, relateaza cotidianul spaniol ABC.

"Capacitatea de a gasi cadoul potrivit este legata in mare parte de capacitatea de a se pune in locul celeilalte persoane, de a-i cunoaste gusturile, preferintele si necesitatile", explica psihologul María Victoria Sánchez. In schimb, faptul de a face mereu acelasi cadou poate insemna "lipsa de creativitate sau proasta organizare a timpului", adauga aceasta.

Majoritatea acestor cadouri sunt destinate mentinerii legaturilor sociale, dupa cum explicau Carol Mayet si Karen Pine, de la University of Hertfordshire (Regatul Unit).

De aceea, un cadou stereotip poate avea drept cauza "dezinteresul fata de persoana care primeste cadoul' sau pur si simplu faptul ca oferirea lui "este o conventie sociala", explica María Victoria Sáchez, de la "GrupoLaberinto Salud y Psicología".

Referitor la placerea de a darui, cotidianul spaniol aminteste un studiu publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS): cand facem un cadou se activeaza anumite arii cerebrale ale starii de bine care, in schimb, nu se activeaza cand primim un cadou.

"Persoana care face un cadou are posibilitatea de a-l utiliza ca forma de a-si exprima multumirea sau aprecierea fata de alta persoana, ceea ce ii permite in acelasi timp sa fie generoasa si ii poate stimula creativitatea", subliniaza María Victoria Sáchez.

Pentru unele persoane, experienta de a face un cadou este epuizanta. Cauza poate fi "teama de a gresi, de a nu se ridica la inaltimea asteptarilor, de a nu placea...". "Unei persoane perfectioniste este greu sa ii cerem sa nu se speteasca alegand cadourile", considera psihologul.

María Victoria Sánchez sugereaza o abordare in etape a acestei actiuni. Mai intai, o "ploaie de idei" privind posibile cadouri. Apoi, excluderea lor pe rand, pana ce ramane o singura optiune. in final, bucuria de a darui cadoul.

In momentul alegerii se pune si problema de a opta pentru un cadou asteptat sau pentru o surpriza. Cea mai buna optiune depinde de cel care primeste cadoul. "Daca este vorba despre o persoana care isi doreste ceva anume, va prefera sa primeasca acel cadou in locul unuia spontan. Totusi, exista si persoane care apreciaza spontaneitatea".

Un studiu publicat in 2011 in "Experimental Social Psychology" a ajuns la concluzia ca destinatarii sunt mai satisfacuti cand li se daruieste ceea ce au cerut explicit decat atunci cand cadoul este unul pe care nu l-au cerut.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: cadou, studiu, apreciere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii