ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-12-2013, ora 10:11

De ce simtul mirosului devine mult mai ascutit cand ti-e frica

Articol de Madalina Irimia

Oamenii de stiinta au descoperit ca simtul mirosului devine mult mai ascutit atunci cand oamenilor le este teama.

Simtul olfactiv, prin intermediul celulelor senzoriale, este capabil sa anticipeze emotiile negative, precum frica, au descoperit cercetatorii americani de la Universitatea Rutgers din New Jersey, informeaza dailymail.co.uk.

Astfel, celulele senzoriale responsabile cu simtul mirosului au capacitatea de a invata sa asocieze anumite mirosuri cu teama, chiar inainte ca mesajul de alerta sa ajunga la creier.

Mirosurile pe care oamenii le percep atunci cand resimt frica sunt inregistrate ca amintiri. Daca o anumita persoana va percepe din nou mirosul care i-a declansat frica, aceasta va trai din nou frica respectiva, descoperire care se poate dovedi extrem de utila pentru tratarea tulburarilor de stres postraumatic.

Neurologii considera ca mirosurile declanseaza amintiri deoarece nervul olfactiv - care transmite mesaje dinspre nas catre creier - este situat foarte aproape de amigdala creierului si de hipocamp, regiunile cerebrale conectate cu amintirile emotionale.

John McGann, autorul studiului publicat in revista Science, a sugerat ca rezultatele vor transforma modul in care neurologii au definit pana acum mirosul.

"In modelul anterior, ochiul functioneaza ca un aparat de fotografiat, urechea ca un microfon, nasul ca un laborator de chimie, iar datoria creierului este sa analizeze aceste informatii", a afirmat John McGann.

Cu toate acestea, noile cercetari arata ca senzorii mirosului se adapteaza in mod independent de creier, sporindu-si activitatea cand detecteaza mirosuri "infricosatoare".

Mai multe pe Descopera.ro.

     
Tag-uri: frica, miros, intensitate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii