A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662004.4172.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce se cred unii mai priceputi la anumite lucruri desi in realitate nu sunt?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-04-2015, ora 09:37

De ce se cred unii mai priceputi la anumite lucruri desi in realitate nu sunt?

Articol de Madalina Irimia
Cei mai multi dintre noi recunosc ca sunt buni la anumite lucruri si mai putin buni la altele, insa, de multe, propriile abilitati si mai ales limitarile acestora nu sunt la fel de evidente pentru unii cum sunt pentru cei din jurul lor. De ce sunt oamenii mai putin buni la anumite lucruri foarte increzatori in fortele proprii?

Studiile sugereaza ca nu este neaparat o chestiune de inteligenta, ci de competenta, abilitatea de a face ceva bine.

In 1999, cercetatorii David Dunning si Justin Kruger au testat un grup de studenti la mai multe probe: abilitatea de a gandi logic, de a scrie corect si de a identifica glumele amuzante. Ei le-au cerut studentilor si sa isi evalueze aptitudinile.

Cei doi cercetatori au observat ceva ciudat. Persoanele care au obtinut punctaje mai mici decat media nu doar ca nu au avut competentele necesare, dar nici nu au stiut ca le lipsesc. Mai mult, cu cat erau mai putin competenti, cu atat se credeau mai bine pregatiti. Acest fenomen se numeste superioritatea iluzorie.

Aceasta este o prejudecata cognitiva. Oamenii au tendinta sa isi evalueze propriile abilitati ca fiind peste medie. Numeroase studii au demonstrat existenta acestui fenomen in varii domenii. De la trasul cu arma, la dezbateri, nu pare sa conteze despre ce apritudine este vorba, cu cat o persoana stie mai putine cu atat este mai predispusa sa isi supraestimeze cunostintele.

Filosofii au comtemplat de-a lungul veacurilor aceasta idee. ”Problema lumii noastre este ca prostii sunt siguri pe ei in timp ce persoanele inteligente sunt pline de dubii”, a punctat filosoful britanic Bertrand Russell.

Totodata, persoanele care chiar au anumite competente sunt predispuse sa le subestimeze. Cercetatorii cred ca aceasta modestie vine de la faptul ca persoanele competente sunt mult mai constiente de cate lucruri nu stiu si au de asemenea o viziune de ansamblu a domeniului, ceea ce le permite sa-si observe propriile limitari.

Toate aceste lucruri tin de meta-cognitie, abilitatea de a fi constient si de a intelege propriul proces de gandire. in alte cuvinte, este abilitatea de a te gandi la modul in care gandesti.

Dunning si Kruger sustin ca oamenii nu isi evalueaza coerent abilitatile ci pornesc de la o serie de preconceptii, cum ar fi ”sunt un sofer foarte bun” sau ”sunt foarte amuzant” si folosesc aceasta convingere pentru a-si evalua ulterior abilitatile.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii