A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662077.2401.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce pot vorbi papagalii?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-01-2016, ora 14:03

De ce pot vorbi papagalii?

Articol de Madalina Irimia
Papagalii sunt fiinte sociale, ceea ce inseamna ca simt intotdeauna nevoia de a se afla in preajma semenilor lor.

Stiai ca pasarile sunt singurele animale, cu exceptia omului, care pot reproduce limbajul uman? Unele zburatoare, precum ciorile, corbii sau pasarile colibri pot copia sunetele pe care le aud in mediul lor de viata, insa, de departe, cei mai buni imitatori sunt papagalii. De exemplu, un reprezentant al speciei gri africane din Gradina Zoologica din Knoxville, Tennessee, poate reproduce aproximativ 200 de cuvinte.

Motivul pentru care aceste pasari sunt capabile de a imita limbajul uman consta in faptul ca cel putin jumatate din speciile cu aripi pot canta. Din cate se pare, ele au la nivelul creierului lor o zona care se numeste "sistem de cantec". in interiorul acestuia se afla o portiune denumita "nucleul interior". Acesta este esential in procesul prin care pasarile invata sa cante. Din cate se pare, papagalii se nasc cu o portiune suplimentara ("invelis exterior"), ce ii ajuta sa dezvolte capacitati sporite de imitare a sunetelor.

Papagalii sunt fiinte sociale, ceea ce inseamna ca simt intotdeauna nevoia de a se afla in preajma semenilor lor. In salbaticie, papagalii imita sunetele celorlalte pasari, deoarece sunt inconjurate de acestea. Dar, in momentul in care se afla printre oameni, ei imita cuvintele pe care acestia le pronunta, deoarece ii considera pe stapanii lor ca facand parte din aceeasi familie.

Prin urmare, papagalii copiaza sunetele umane pentru a se integra in comunitatea acestora. Cu antrenament, unele pasari pot invata sensul cuvintelor, numele mancarii lor favorite sau chiar sa numere pana la cifra 8. Un astfel de exemplu este Einstein, un papagal gri african, a carui inteligenta poate fi comparata cu cea a unui copil de 5 ani.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii