STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
19-08-2016, ora 14:04
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
De ce planurile lui Donald Trump ii infricoseaza pe oamenii din Siria
Articol de Madalina Irimia Donald Trump poate ca are un plan, destul de neclar oricum, sa invinga Statul Islamic. Insa nu ia in considerare civilii sirieni care locuiesc in regiunile controlate de rebeli, pentru care sa fie bombardati si masacrati este ceva la ordinea zilei.
O spune Roaa Hasan, care traieste in orasul Atarib stapanit de fortele opozitiei siriene, din provincia Alep. Este fotograf pentru Kermalek 4U Team, un grup pentru drepturile femeilor, ofiter de supraveghere la Hurras Network for Child Protection si colaborator la Good Morning Siria.
Ea sustine, intr-un editorial publicat pe site-ul BBC, ca Trump vede Siria in termeni de politica externa - un balans de puteri si interese, nu ca pe un loc in care sute de mii de oameni au varsat sange in lupta lor pentru libertate.
"Ne este mai bine cu Assad?", intreba Trump la postul CNN, in luna septembrie a anului trecut.
"N-avem nici cea mai mica idee cine sunt oamenii astia (rebelii - n.red.). Le dam arme, le dam munitie, le dam totul. Ce vreau sa spun e ca poate sunt mai rai decat Assad. Deci ce facem? De ce suntem implicati?", se mai intreba candidatul republican in cursa pentru Casa Alba.
Viziunea lui Trump asupra opozitiei siriene si a presedintelui Bashar al-Assad i-a socat pe multi activisti si le-au spulberat sperantele de a gasi un presedinte american mai prietenos care ar fi putut sa ajute mai mult cauza rebelilor, sustine Hasan.
Interventia Rusiei in razboi de partea regimului lui Assad a dus la intensificarea bombardamentelor si raidurilor aeriene in orasele controlate de opozitie si a provocat indignare in randul oamenilor din aceste asa-zise zone eliberate.
In ciuda esecului comunitatii internationale de a reactiona la bombardamentele Rusiei, locuitorii din regiunile stapanite de rebeli s-au agatat de speranta ca o noua fata la Casa Alba ar putea macar sa incerce sa-i protejeze pe civili.
Cum s-a contrazis Trump
Insa asta nu se va intampla daca viitorul presedinte va fi Trump, care s-a contrazis in trecut pe aceasta tema.
O "no-fly zone" deasupra Siriei - propusa de mai multi oficiali americani in trecut, inclusiv de Hillary Clinton, dar niciodata implementata -, ar insemna enorm pentru oamenii din Siria, scrie Roaa Hasan.
Desi Trump a incetat sa militeze pentru aceasta "no-fly zone" (zona deasupra careia nu se zboara), el a sugerat in octombrie 2015 ca SUA si statele din Golful Persic ar trebui sa creeze o "zona sigura" pentru refugiatii sirieni.
Insa o luna mai tarziu, Trump si-a aratat sustinerea pentru campania militara a Rusiei in Siria: "Daca (presedintele rus Vladimir - n.red.) Putin vrea sa se duca si sa capaceasca Statul Islamic, sustin asta 100% si nu pot sa inteleg de ce ar fi cineva impotriva".
Sustinerea sa pentru interventia Rusiei - acuzata ca a bombardat inclusiv spitale, magazine si scoli - a provocat serioase indoieli ca Trump chiar va institui o zona sigura pentru civilii din tara nimicita de razboi.
Multi din Siria spun ca razboiul nu se va termina decat daca Assad pleaca. Insa Trump este impotriva inlaturarii lui Assad si refuza sa-i sustina chiar si pe rebelii moderati care lupta impotriva Statului Islamic.
Viziunile lui Trump ii fac pe sirienii din zonele controlate de rebeli sa se simta neajutorati, ca si cum lupta lor ar putea dura pentru totdeauna, spune Hasan.
Civilii din Siria si-au mai dat seama ca nu exista candidati la presedintia Americii carora sa le pese de ei, cu atat mai putin de cei din zonele opozitiei, unde este cea mai mare nevoie de speranta si ajutor, conchide autoarea.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email