ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-05-2016, ora 13:01

De ce parintii nu pot depista cand copilul lor spune minciuni? Doar 50 % din timp copilul spune adevarul

Articol de Cristian Amariei
Copiii sunt mult mai destepti decat se crede, dar pe langa asta se pare ca au destule „abilitati” pentru a ascunde adevarul.

Un studiu a descoperit ca cei mai multi parinti, probabil, nu-si dau seama cand sunt mintiti de proprii copii.

Intr-un experiment recent, mame si tati au ghicit ca un copil spune minciuni in raport de 50 %. Parintii se mint constient, crezand ca copiii lor sunt mereu onesti si nu spun minciuni.

Cercetatorii au cerut celor 72 de parinti implicati in studiu sa priveasca cateva filmulete. Videoclipurile prezentau copii (straini) cu varste cuprinse intre 8 si 16 ani, categorie de varsta in care se incadrau si proprii copii ai participantilor la studiu.

Filmul arata cativa copii care erau intervievati despre daca s-au ”inspirat” sau nu din raspunsurile testului pe care tocmai l-au sustinut. Toti copiii au negat ca ar fi trisat, dar numai unii dintre ei au spus adevarul.

Dupa vizionarea fiecarui film, parintii au fost rugati sa evalueze sinceritatea fiecarui copil si sa-i dea un rating pe o scara de la 1 la 100. Intr-un experiment separat, dar in paralel, 80 de parinti au vizionat filme cu propriul copil aflat in aceeasi situatie.

Rezultatele au aratat ca parintii, din ambele experimente, au ghicit corect ca numai 50 % din timp copiii sunt sincer. in timp ce parintii erau siguri intre 70 si 76 % ca au avut dreptate.

Cercetatorii de la Universitatea Brock si de la Universitatea Toronto din Canada afirma ca adevarul era o parte importanta in orice relatie parinte - copil. Ei au spus ca adevarul favorizeaza o "comunicare deschisa" si poate "servi drept pilon impotriva rezultatelor negative, precum comportamentele delincvente”.
Cercetatorii au mentionat ca nu este suficient sa-l ”prinzi” pe copil ca spune minciuni, dar sa o faci foarte precaut.

"In relatiile dintre indivizii apropiati se pot denatura informatiile pentru a sustine punctul de vedere al partenerului. Indivizii dintr-o relatie stransa tind sa detina o imagine reciproc pozitiva, rezultand dintr-o prejudecata ca persoana este onesta”, precizeaza cercetatorii in studiu.

"Aceasta prezumtie de onestitate reduce suspiciunea unei persoane si motivatia de a detecta minciunile", au adaugat cercetatorii.

Studiile anterioare au aratat ca oamenii nu sunt capabili sa spuna cand un strain ii minte, dar noul studiu spune ca nu ne cunoastem nici macar membrii familiei.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: copii, parinti, minciuni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii