A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959527.9218.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce nu ne putem scoate o melodie din cap. Detaliile care fac diferenta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-11-2016, ora 10:19

De ce nu ne putem scoate o melodie din cap. Detaliile care fac diferenta

Articol de Madalina Irimia
"Bad Romance"; "Don't Stop Believin" sau "California Gurls" se numara printre hiturile pe care cu siguranta nu ti le-ai putut scoate din cap, la un moment dat. Psihologii au facut cercetari pentru a ajunge la o concluzie care sa explice motivul pentru care anumite versuri revin in mintea noastra in mod obsesiv, noteaza The Washington Post.

"Sunt anumite parti din linia melodica a cantecului care iti raman intiparite in minte si se tot repeta", afirma psihologul Kelly Jakubowski, autorul unui studiu publicat in revista "Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts".

Dupa ce a realizat o analiza, pe baza unui sondaj online, Kelly Jakubowski sustine ca observat faptul ca melodiile cantate intr-un tempo mai alert, cu mici intreruperi de sunete care ii dau culoare, sunt cele care persista in memoria noastra. Precum este urmatorul vers din melodia "Bad Romance", cantata de Lady Gaga: “Gaga ooh-la-la/Want your bad romance.”

Jakubowski, care a condus cercetarea in timp ce se afla la Universitatea Goldsmiths, in Londra, spune ca acesta este primul studiu care trateaza pe larg aceasta problema. Rezultatele confirma faptul ca melodiile date la radio sunt si cele care le revin oamenilor in minte cel mai des. Tempo-ul are un cuvant important de spus, in acest context: odata ce o melodie foarte ritmata ti-a ramas in minte, e foarte greu sa mai scapi de ea.

Astfel de cantece tind sa fie simple, cu structuri melodice familiare. De exemplu: “Twinkle, Twinkle Little Star” care incepe lent, usor si apoi urca tonalitatea progresiv. in acelasi timp, cantecele din categoria "de neuitat" trebuie sa aiba un element distinct fata de celelalte melodii si sa fie bine conturat.

"E ca si cum creierul nostru ar cauta nivelul optim al complexitatii intr-o melodie. Trebuie sa fie interesanta, dar nu foarte complicata, pentru a fi usor de memorat", mai spune Jakubowski.

Sursa: descoepra.ro
     
Tag-uri: melodii, minte, studiu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii