A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735957147.3521.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce nu este bine sa gatesti la temperaturi prea mari
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-07-2016, ora 10:31

De ce nu este bine sa gatesti la temperaturi prea mari

Articol de Madalina Irimia
Daca iti plac cartofii crocanti, s-ar putea sa vrei sa iti schimbi preferintele culinare. Vezi de ce nu este bine sa gatesti alimentele la temperaturi prea mari.

Administratia Americana a Alimentelor si Medicamentelor a emis, recent, un raport nou in legatura cu alimentele foarte prajite sau gatite la temperaturi mari, potrivit The Huffington Post. Specialistii au constatat ca alimentele preparate astfel contin cantitati mari de acrilamida, o substanta care cauzeaza cancer la animale.

Chimistul Lauren Robin din cadrul Administratiei Americane a Alimentelor si Medicamentelor sustine ca acrilamida se formeaza, in general, in alimentele de origine vegetala, precum cartofi, cereale si fructe uscate, in timpul procesului de prajire si coacere. Substantele chimice se materializeaza din zaharurile si aminoacizii pe care aceste produse le contin in stare naturala.

Nu ai cum sa eviti acrilamida, insa poti reduce potentialul cancerigen al acestui compus. in primul rand, nu depozita cartofii in frigider. Daca faci asta, cantitatea toxinelor eliminate in timpul gatirii creste considerabil, potrivit Societatii Americane impotriva Cancerului. In al doilea rand, aceasta metoda compromite aroma cartofilor. Cartofii trebuie pastrati intr-un loc uscat si ferit de lumina.

Metoda sigura prin care poti gati legumele

Atunci cand vrei sa gatesti cartofi sau alte legume, ai grija sa le tii pe foc pana cand obtii o nuanta galbena sau aurie, in niciun caz maro. Zonele foarte inchise la culoare contin mai multe toxine periculoase pentru organism. Acelasi lucru este valabil si pentru paine: ar trebui sa fie prajita pana obtii o nuanta de maro deschis si sa nu o consumi daca se apropie de negru.

Alte motive sa nu gatesti la temperaturi mari

Productia de acrilamida nu este singurul motiv pentru care nu ar trebui sa gatesti la temperaturi foarte mari. Toate alimentele, indiferent ca sunt de origine animala sau vegetala, sunt mai greu de digerat cand sunt preparate termic foarte mult. in aceste conditii, organismul va absorbi mai greu nutrientii si poate aparea o lipsa de vitamina. Daca vrei sa mananci sanatos, cel mai bine este sa fierbi alimentele ori sa le prepari la aburi, pentru ca temperatura in timpul acestui proces nu depaseste 100 de grade Celsius. Gatitul in cuptor si prajitul, insa, sunt ceva mai periculoase, deoarece temperatura de preparare depaseste 200 de grade Celsius.

Daca toate aceste motive nu te conving sa reduci temperatura de preparare a alimentelor, atunci poate te vei razgandi daca vei afla ca si aroma lor se modifica, atunci cand le tii prea mult pe foc. In plus, legumele verzi vor capata o substanta neplacuta prin gatire, iar celelalte produse isi vor schimba textura.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii