A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735957194.4463.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce nu e bine sa consumam orez reincalzit
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-07-2015, ora 14:15

De ce nu e bine sa consumam orez reincalzit

Articol de Madalina Irimia
Nu doar carnea, laptele si ouale care nu sunt pastrate la temperaturi corespunzatoare ne pot provoca dureri de burta, tulburari digestive si stare de greata si voma o zi intreaga, sustin specialistii in nutritie. si salata verde, de exemplu, ne poate contamina cu bacterii nocive daca a stat in frigider sub carne, din care s-au scurs cateva picaturi.

Dar printre sursele cel mai putin cunoscute de infectii digestive se numara orezul si pastele fainoase. „Majoritatea oamenilor habar nu au de pericolele consumului de orez sau de paste reincalzite“, subliniaza Sarah O’Brien, profesor de epidemiologie si zoonoze la Universitatea din Liverpool, citata de BBC. Orezul poate sa contina Bacillus cereus, o bacterie care traieste in mod normal in sol si care este rezistenta la caldura, spune specialista.

„Chiar si dupa ce este fiert orezul, in compozitia lui pot sa ramana spori de bacterii care pot germina“, avertizeaza si specialistul Bob Martin, din cadrul Agentiei pentru Siguranta Alimentelor din Marea Britanie. Pentru a reduce la minimum riscul unei infectii dupa consumul de orez contaminat, medicii recomanda racirea rapida a acestuia imediat dupa ce a fost gatit si, daca vrem sa-l pastram pentru mai tarziu, sub nici o forma nu trebuie sa-l lasam pe masa, ci trebuie sa-l punem la frigider in cel mai scurt timp posibil.

„Bineinteles ca nu trebuie pus la rece imediat ce l-am luat de pe foc, cat timp este fierbinte, dar nu trebuie sa fie la temperatura camerei cand il bagam la frigider“, spune Martin. De asemenea, pentru o racire mai rapida, el ne sfatuieste sa-l punem in vase cat mai plate, grabind astfel racirea. Cel mai riscant este sa mancam orez care a stat ore intregi in dulap, pe masa sau chiar pe aragaz, la temperatura camerei. De altfel, nici in frigider nu ar trebui sa stea mai mult de o zi, precizeaza specialistul britanic.

Reincalzirea lui nu face decat sa stimuleze proliferarea bacteriilor, daca nu se realizeaza corect. Cel mai bine este sa mancam orezul imediat ce a fost preparat sau cel mai tarziu la o ora dupa.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: orez, reincalzire, risc
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii