ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-11-2014, ora 14:50

De ce isi inclina cainii capul cand le vorbim? (VIDEO)

Articol de Madalina Irimia
Este una dintre manifestarile canine care ii amuza si incanta in cel mai inalt grad pe iubitorii de caini: atunci cand vorbim cu ei, cateii se uita fix la noi, cu o mimica aparte si inclinandu-si capul spre stanga sau dreapta. Cum explica specialistii acest comportament canin?

Iata cateva ipoteze explicative.

Cainii incearca sa auda mai bine ceea ce spunem

La caini – care au un auz mult mai bun decat al omului -, pavilioanele urechilor sunt foarte mobile, ceea ce ii ajuta sa localizeze mai precis sursa unui zgomot. De asemenea, cainii sunt capabili, printr-un mecanism specific de la nivelul creierului, sa evalueze diferenta infima dintre momentele cand sunetul ajunge la una dintre urechi si momentul cand ajunge la cealalta.

Usoarele schimbari de pozitie ale capului aduc informatii in plus, care il ajuta pe caine sa determine directia din care vine sunetul si distanta pana la sursa lui.

Incearca sa inteleaga ce spunem

Este explicatia propusa de Steven R. Lindsay' in cartea sa "Handbook of Applied Dog Behavior and Training": cand un caine aude vocea umana, incearca sa identifice cuvintele sau tonurile pe care le cunoaste si care sunt asociate cu o rasplata, cum ar fi scoaterea la plimbare sau oferirea unei delicatese.

Muschii urechii medii a cainelui sunt controlati de acea parte a creierului care este responsabila si de expresiile faciale si de miscarile capului, asa ca, atunci cand un caine isi inclina lateral capul, incearca, de fapt sa perceapa ceea ce spunem si sa ne comunice, in acelasi timp, ca ne asculta.

Ne pot vedea mai bine

In incercarea de a ne intelege atunci cand le vorbim, cainii sunt atenti nu numai la cuvinte si la ton, ci si la expresia fetei oamenilor, la limbajul postural si la miscarile lor. De aceea, e important sa ne vada bine fetele.

Unii cercetatori cred ca de aceea cainii isi tot misca lateral capetele: ca sa vada mai bine chipurile oamenilor care le vorbesc. Un specialist, dr. Stanely Corren, e de parere ca acest comportament e mai accentuat la cainii cu botul lung, deoarece acestora le e mai dificil sa ne vada bine fetele (ca si cum noi am tine un pumn in dreptul nasului si am incerca sa privim drept in fata, spune el); in schimb, cainii cu bot scurt, cu fete plate (precum pekinezii, de pilda), isi inclina mai putin capul, deoarece ne percep fetele cu mai multa usurinta, vederea lor nefiind obstructionata de bot.

In sprijinul ipotezei sale, el citeaza rezultatele unui sondaj online, realizat chiar de el, cu participarea a 582 de detinatori de caini: 71% dintre cei care aveau caini cu boturi lungi declarau ca animalul lor isi inclina adesea capul cand i se vorbeste, dar numai 52% dintre persoanele care aveau caini cu fete plate spuneau acelasi lucru.

Noi ii invatam sa faca asa

Cainii sunt tare simpatici cand isi inclina capul in acest fel, iar oamenii au tendinta de a raspunde acestui comportament „dragalas” intr-un mod pozitiv, care intareste comportamentul respectiv, adesea rasplatind cainele cu mangaieri sau bunatati.

Prin urmare, cainii se vor simti incurajati sa faca mereu acest gest.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii