ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-08-2016, ora 10:54

De ce exista o diferenta majora intre salariile barbatiilor si femeilor

Articol de Madalina Irimia
Masuri ale progreselor femeilor in domeniul muncii - rata angajarii, probabilitatea angajarii intr-un domeniu dominat de barbati, rata de conducere a unor companii mari - arata un tipar similar in noua lucrare a cercetatorilor Martha J. Bailey si Thomas A. DiPrete.

Cercetarea, numita "Cinci decenii de schimbare remarcabila, dar inceata", este ointroducere in noua colectie de lucrari a Fundatiei Russell Sage si arata ca diferenta de salariu intre femei si barbati a scazut in mod "semnificativ" in ultimii 50 de ani, conform fivethirtyeight.com.

Potrivit datelor de la Biroul de Statistica si Recensamant din SUA, in 1964, femeia care muncea cu program normal castiga 59 de centi la fiecare dolar obtinut de barbat. Pana in 2004, suma a crescut la 77 de centi. De curand, progresul in ceea ce priveste salariul femeilor a stagnat; in 2014, potrivit ultimelor date, femeia castiga 79 de centi la fiecare dolar obtinut de barbat. O imbunatatire de cativa centi de-a lungul unui deceniu, scrie Mediafax.

Cresterea rapida a salariului pentru oamenii care aveau program de lucru prelungit a jucat un rol major in persistenta diferentei de salariu intre cele doua sexe, in special pentru parinti. O noua cercetare din volumul sus mentionat, al Fundatiei Russell Sage, estimeaza ca diferenta dintre salariile mamelor si ale tatilor ar fi cu 15% mai mica daca nu ar fi intervenit programul prelungit.

Dar aceasta rasplata nu este rezultatul discriminarii, explicit sau implicit; femeile care au program de lucru prelungit obtin mai rapid castiguri decat barbatii, desi mai putine.

Mai degraba, acest trend contribuie la diferenta dintre venituri pentru ca barbatii sunt mai predispusi sa lucreze mai multe ore. Asta, in schimb, este rezultatul unei confluente de factori care sunt adanc inradacinati in economie si societate: in general, femeile petrec mai mult timp decat reprezentantii sexului masculin facand treburi casnice, in timp ce de la acestia se asteapta sa lucreze cat de mult posibil.

Si, de asemenea, este de asteptat ca femile sa se ocupe de ingrijirea copilului. Politicile guvernamentale ar putea face o diferenta: sa ofere servicii de ingrijire a copilului la preturi accesibile, astfel incat mamele sa se poata intoarce la munca cu program prelungit.

Imaginea de ansamblu creata de Fundatia Russell Sage infatiseaza un progres lent si schimbator, alaturi de niste bariere greu de definit, si chiar mai greu de rezolvat.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii