STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
06-05-2016, ora 15:10
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
De ce e extrem de periculos sa speli pe jos cu clor
Articol de Cristian Amariei Utilizat de zeci de ani, clorul – mai precis, hipocloritul de sodiu – este de fapt extre de periculos pentru sanatate si pentru mediu. Peste 40 % din accidentele domestice cauzate de utilizarea produselor de curatare sunt provocate de clor.
Denumirea stiintifica a clorului este hipocloritul de sodiu. Timp de zeci de ani, a fost considerat drept dezinfectantul numarul unui, fiind folosit pentru a spala podelele din spitale sau din case. Si-a castigat renumele de dezinfectant acum doua secole, cand era folosit in spitalele de tuberculosi.
Ce actiuni are clorul
Clorul omoara bacteriile, si bune, si rele, si duce la albirea rufelor. Dar, daca dezinfecteaza si decoloreaza, nu curata, pentru ca nu contine niciun agent cu rol tensioactiv.
Care sunt pericolele clorului
Este suficient sa te uiti pe eticheta ca sa afli ca hipocloritul de sodiu este un produs toxic si coroziv, care provoaca arsuri ale pielii si ale carui emanatii gazoase dau dureri de cap si ameteli. Lezeaza nu numai pielea, ci si mucoasele cailor respiratorii, precum si ochii.
Duce la degajarea gazelor toxice
Asociat cu alte produse, hipocloritul de sodiu este chiar si mai periculos. Amestecat cu otet alb, hipocloritul duce la emanatii de gaze extrem de toxice, iritante pentru ochi si pentru caile respiratorii. Hipocloritul asociat cu orice tip de acid duce la degajarea gazelor toxice – de aceea nu se toarna clor in vasul de toaleta. Asociat cu urina in vasul de toaleta, clorul are efect nefast.
Cei mai afectati sunt copiii
Un studiu stiintific publicat intr-o revista americana arata ca utilizarea de hipoclorit in gospodarie favorizeaza aparitia de infectii respiratorii si orl la copiii cu varste intre 6 si 12 ani. Se considera ca frecventa utilizarii hipocloritului in scopuri domestice, in tarile europene, este deja o problema de sanatate publica. In plus, hipocloritul ajuns in apa, aer si sol duce la formarea de compusi persistenti, toxici.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email