ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-10-2016, ora 09:22

De ce doar 10% din populatie este stangace? Raspunsul neasteptat la aceasta intrebare controversata

Articol de Cristian Amariei
Conform unui studiu, 1 din 10 persoane sunt stangace, iar de-a lungul timpului s-a incercat explicarea acestui fenomen, nefiind neglijate nici explicatiile care au la baza factorul genetic.

De ce? Pentru ca procentajul stangacilor este acelasi in orice colt al globului. Mai mult decat atat, a aparut urmatoarea intrebare: de ce nu exista un procentaj de 50:50 intre persoanele dreptace si cele stangace?

Multi experti iau in calcul cooperarea sociala, in sensul ca, atunci cand oamenii aveau activitati comune, foloseau aceeasi mana in derularea activitatilor. De asemenea, alte explicatii invoca pozitia creierului in cadrul celor doua emisfere, cu partea stanga ce controleaza partea dreapta si cu partea dreapta ce o controleaza pe stanga.

Una dintre cele mai rare ipoteze sustine ca, in trecut, a avut loc o mutatie genetica ce a mutat centrul vital al creierului in emisfera stanga. Insa, factorul genetic nu este de ajuns pentru a explica acest fenomen. Probabilitatea ca parintii stangaci sa aiba, la randul lor, copii stangaci este foarte mare, dar testele DNA nu au reusit sa identifice ce gene sunt responsabile pentru cresterea probabilitatii aparitiei unei persoane stangace, iar cercetarile recente arata faptul ca un rol important il au zeci de gene

Mai mult decat atat, multe studii invoca importanta nivelul de estrogen si pozitia copiilor in momentul in care se nasc. Cu toate acestea, inca nu s-a descoperit cauza concreta, iar cercetatorii doresc sa afle si de ce unii oameni isi pot folosi eficient mana dreapta, cat si stanga.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii