STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
09-02-2015, ora 09:47
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
De ce aparitia agriculturii ne-a subtiat oasele si ne-a afectat dintii?
Articol de Madalina Irimia Conform unor cercetari recente, aparitia si dezvoltarea agriculturii au dus la transformarea oamenilor din indivizi robusti in oamenii de astazi, mult mai firavi si cu probleme pronuntate ale danturii, comparativ cu stramosii lor vanatori-culegatori.
Cercetatorii din cadrul University College din Dublin, Irlanda, au analizat mandibulele si dintii unui numar de 292 schelete din Orientul Apropiat, Anatolia si Europa, care dateaza de acum 6.000-28.000 de ani.
Scheletele respective au apartinut mai multor categorii distincte de oameni: vanatori-culegatori nomazi, vanatori-culegatori semi-sedentari, agricultori de tranzitie si agricultori in acceptiunea deplina a termenului.
In cazul vanatorilor-culegatori, cercetatorii condusi de profesorul Ron Pinhasi, din cadrul Israel Antiquity Authority, au descoperit o corespondenta precisa intre dimensiunile maxilarelor si spatiile interdentare, aceste elemente aflandu-se intr-un echilibru aproape perfect.
Insa in cazul comunitatilor de agricultori, cercetatorii nu au gasit nicio astfel de legatura. Aceasta situatie comparativa demonstreaza ca „armonia” dintre dinti si mandibule a disparut dupa ce comunitatile umane au abandonat vanatoarea si culesul ierburilor si fructelor, bazandu-se pe o dieta provenita din cultivarea pamantului.
Spre exemplu, dieta vanatorilor-culegatori consta in alimente de consistenta mai dura, precum fructe si seminte ale plantelor salbatice, alaturi de carnea animalelor si a pestilor.
In comparatie, dieta de baza a comunitatilor sedentare de agricultori se baza pe alimente mai moi, cel mai adesea procesate, precum cereale si legume gatite la foc.
Consumul unor alimente moi si gatite a necesitat un grad mai redus de mestecare a acestora, fapt care a dus la micsorarea dimensiunii dintilor si mandibulei. insa in loc de micsorarea proportionala a dintilor si mandibulei agricultorilor, s-a constatat ca doar mandibula a scazut in dimensiuni, in timp ce dintii si-au pastrat marimea.
Fara spatiul necesar dintre dinti, situatia a degenerat in malocluzie - adica nealinierea dintilor in gura si „inghesuirea” lor. in prezent, malocluzia afecteaza unul din cinci oameni din lume.
O alta cercetare separata, care a vizat o perioada de peste 7.000 de ani de evolutie umana, a scos la iveala faptul ca scheletele oamenilor moderni sunt substantial mai usoare si mai fragile decat ale vanatorilor-culegatori.
De fapt, oasele stramosilor nostri vanatori erau comparabile in proportii si masivitate cu ale orangutanilor, pe cand, dupa raspandirea agriculturii, oasele oamenilor au ajuns sa fie cu aproximativ 20% mai fragile decat cele ale oamenilor care vanau si isi culegeau hrana.
Sursa: descopera.ro
Foto: dcnews.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email