A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662470.4495.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce a declarat CCR neconstitutionala Legea pensiilor speciale pentru alesii locali
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-01-2016, ora 10:42

De ce a declarat CCR neconstitutionala Legea pensiilor speciale pentru alesii locali

Articol de Madalina Irimia
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat, miercuri, ca legea referitoare la pensiile speciale pentru alesii locali nu indeplineste conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la "indemnizatia pentru limita de varsta" si a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor.

Plenul Curtii Constitutionale a admis obiectia formulata de Guvern si a constatat ca dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale.

"In ziua de 20 ianuarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut ca legea contravine art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la „indemnizatia pentru limita de varsta", sub aspectul naturii juridice a acestei institutii, al sferei beneficiarilor sai si al modului de acordare a dreptului.

De asemenea, Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor, precum si a celor ale art.138 alin.(5) care consacra interdictia aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finantare", se arata intr-un comunicat al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

CCR a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale dispozitiile privind pensiile speciale pentru alesii locali, dupa ce a admis sesizarea Guvernului.

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi. Judecatorii au constatat ca legea nu este clara, ca exista inegalitate intre alesi si ca nu se precizeaza sursa de finantare.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii