ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-07-2014, ora 11:18

De Craciun vom avea 4 zile libere. CALENDARUL ZILELOR LIBERE in 2014

Articol de Cristian Amariei

Suntem deja la jumatatea anului, ceea ce inseamna ca multe dintre sarbatorile legale stipulate in Codul Muncii s-au dus. Insa, mai avem cateva zile libere de care, cu siguranta, vom profita din plin.

Vestea cea mare este ca, de Craciun, vom beneficia de o mini-vacanta, deoarece 25 si 26 decembrie cad in zilele de joi si vineri. Cum in weekend nu se lucreaza, romanii vor avea liber la distractie pana luni, scrie Click.ro.

De la inceputul anului pana in prezent, romanii s-au bucurat deja de peste jumatate din zilele libere stabilite in codul Muncii. Acestea au fost 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, Ziua uncii, prima si a doua zi de Rusalii. Daca luam in calcul si datele de 3 ianuarie si 2 mai, declarate nelucratoare de Guvern pentru a le lega de weekenduri, bugetarii au avut anul acesta maim ulte zile libere decat in anul trecut. Legal vorbind, pana acum s-au epuizat deja 7 din cele 12 sarbatori legale stipulate de legislatie. Prin urmare, omanii mai au, pana la sfarsitul anului, doar 5 zile libere dupa cum urmeaza:

- 15 august – Adormirea Maicii Domnului

- 30 noiembrie – sfantul Andrei

- 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei

- 25 si 26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun

Angajatii vor "pierde" anul viitor una dintre zilele libere, pentru ca Sfantul Andrei, sarbatorit in 30 noiembrie, va fi intr-o zi de duminica.

In schimb, ultima luna a anului 2014 va veni cu trei zile libere, pentru ca atat Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie), cat si primele doua zile ale Craciunului (25 si 26 decembrie) vor fi in timpul saptamanii, respectiv luni, joi si vineri.

Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale, trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Foto: jurnalul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii