A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817083.6453.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De Craciun, pretul benzinei a scazut sub 5 lei pe litru
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-12-2014, ora 12:07

De Craciun, pretul benzinei a scazut sub 5 lei pe litru

Articol de Madalina Irimia
Vesti bune pentru soferi. Pretul benzinei a scazut sub cinci lei pe litru, cel mai mic nivel din ultimii patru ani. Nu este un cadou facut romanilor de companiile petroliere, inainte de sarbatori. Ieftinirea vine dupa prabusirea cotatiilor petrolului la nivel international. Asadar, de preturi mai mici se bucura si soferii din alte tari.

Soferii din Moldova sunt cei mai norocosi. Benzinariile din aceasta regiune afiseaza cele mai mici preturi la carburanti. Bacaul si Focsani sunt cap de lista. in aceste orase, pretul benzinei a coborat sub pragul de 5 lei pe litru.

Nu sunt singurele zone din tara cu preturi mai mici. La Iasi, benzina costa acum cu putin peste 5 lei. Ieftinirile au inceput in urma cu trei luni, iar de atunci preturile au coborat cu aproape un leu si 50 de bani.

Si romanii care au masini pe motorina fac economii. Asta pentru ca litrul de motorina a ajuns la 5 lei si 26 de bani, fata de 6 lei si 30 de bani in august. Atunci au fost cele mai mari preturi la benzinariile din Romania.

Scaderea preturilor nu are legatura cu vreo diminuare a accizelor, care reprezinta jumatate din costul unui litru de carburant.

Motivul principal al ieftinirii carburantilor este prabusirea cotatiei petrolului. De la 115 dolari in iunie, barilul de titei a ajuns sa coste acum 60 de dolari. inseamna o scadere de 47% in doar jumatate de an.

Evolutia cotatiilor petrolului a adus preturi bune si in alte zone ale Europei. De mai bine de patru ani, nu au mai vazut spaniolii asemenea preturi la combustibili. 1,8 euro pentru litrul de motorina si 1,14 euro pentru litrul de benzina 95. Acestea sunt preturi destul de mari, pentru ca e vorba de o retea de benzinarii foarte cunoscuta aici in Spania si la nivel mondial. Insa sunt si benzinarii particulare care au afisat, saptamana aceasta, un pret de 0,99 eurocenti pentru litrul de benzina.

Sunt preturi chiar mai mici decat in Romania, in ciuda nivelului de trai mult mai ridicat din Peninsula Iberica.

Sursa: digi24.ro
Foto: promotor.ro
     
Tag-uri: benzina, pret, benzinarii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii