ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-04-2016, ora 08:39

Datele care pun Romania pe primul loc al statisticii negre a UE. Motivele pentru care, la fiecare cinci ore, un bebelus isi pierde viata

Articol de Cristian Amariei
In Romania, la fiecare cinci ore un copil mai mic de un an moare. in tara noastra isi pierd viata anual 1.600 de bebelusi, un numar enorm care ne situeaza pe primul loc intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, cu o rata de 8,8 decese la 1000 de nou-nascuti vii, potrivit celor mai recente statistici.

Medicii specialisti in obstetrica si neonatologie au inceput sa devina o raritate, iar acolo unde ei exista sunt nevoiti sa lucreze pe bani putini, cu echipamente insuficiente, vechi de zeci de ani. Numarul de paturi din maternitatile romanesti este la aproximativ jumatate fata de necesarul real, iar conditiile pentru tratarea micutilor la terapie intensiva nici macar nu se apropie de nevoile minime pe care le are tara noastra. Toate acestea contureaza un tablou tragic in care multi dintre bebelusi sunt condamnati la moarte chiar inainte de a se naste, pentru ca sistemul nu le ofera sansa de a lupta pentru viata lor.

In primele luni de viata, in tara noastra mor de doua ori mai multi copii fata de media europeana, iar una dintre cauzele majore ale deceselor infantile este nasterea prematura. O treime dintre decese ar putea fi prevenite prin dotarea corespunzatoare a maternitatilor si a sectiilor pentru nou-nascuti.

„Consideram ca modul in care s-a urmarit, in ultimele decenii, protectia medicala a sarcinii, a nasterii si a primului an din viata nou-nascutilor a fost tot mai putin adecvat cerintelor concrete din teren, semnalate chiar de catre medici. Aceasta stare de lucruri se reflecta in rata ridicata a mortalitatii infantile, ce mentine Romania departe de tinta OMS de reducere a mortalitatii infantile, de sub 5 decese la o mie de nasteri. Romania ocupa in continuare primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2014”, sustine Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al organizatiei Salvati Copiii.

Cele mai solicitate spitale, cele mai mari deficiente la dotari

Rezultatele unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu organizatia Salvati Copiii surprind o realitate dura: 58% dintre spitalele si maternitatile din Romania sunt de nivel I, ceea ce inseamna ca deservesc comune sau orase, iar dotarea lor este de nivel mediu. Acestea sunt cel mai la indemana si, in acelasi timp, cel mai slab dotate, atat in ceea ce priveste numarul de locuri la tratament si aparatura, cat si din perspectiva personalului medical.

De multe ori imaginea mai multor pacienti nevoiti sa stea inghesuiti in acelasi pat a starnit revolta, iar situatia este la fel de grava si in cazul ingrijirii gravidelor si a copiilor. Maternitatile si spitalele care au o sectie de nou-nascuti sau de obstetrica si sunt catalogate de nivel I au aratat ca paturile pentru terapie intensiva lipsesc aproape cu desavarsire: media numarului de astfel de paturi la nivelul I este de 0,4. Un numar de 16 paturi de obstetrica sunt, in medie, in cadrul maternitatilor de nivel I care au dat raspunsuri valide, desi Ordinul Ministrului Sanatatii si Familiei 910/18.11.2002 prevede un minim de 25, in timp ce pentru nivelurile II si III, minimul prevazut este de 43, respectiv 90 de paturi.

Daca acesta reprezinta un gol care ar putea fi umplut relativ rapid prin investirea unor sume mai mari de bani, problema cea mai grava apare atunci cand vine vorba despre personalul medical si despre aparatura de specialitate. Studiul realizat a demonstrat ca la maternitatile de nivel I medicii si asistentele de obstetrica-ginecologie si neonatologie sunt foarte rari, 91% dintre spitale declarand ca au mai putin de 5 medici de obstetrica-ginecologie, iar 99% ca au mai putin de 5 medici neonatologi.

Lipsuri mari ies la iveala si in privinta asistentilor sociali. Cu toate ca legea arata ca prezenta unui asistent social este obligatorie, din cele 163 de maternitati chestionate doar 73 declara ca au un angajat de acest tip. Semne de intrebare ridica si atitudinea unitatilor medicale fata de acesti specialisti, pentru ca dintre toate spitalele incluse in studiu, doar 7 au solicitat un asistent social.

Pe langa numarul redus al medicilor specialisti care sa se ocupe de ingrijirea nou-nascutilor, cele mai importante echipamente medicale de care spitalele au nevoie pentru a putea sa-si desfasoare activitatea in conditii optime lipsesc aproape in totalitate din anumite maternitati. Astfel, 13% dintre maternitatile de nivel I declara ca nu au nici macar un incubator standard pentru copiii nascuti prematur, iar alte sisteme mai complicate precum un ventilator, un sistem CPAP sau un incubator de terapie intensiva par mai degraba de domeniul fantasticului.

In fiecare caz, mai mult de 77% dintre spitale declara ca nu au nici macar unul dintre aceste aparate. Situatia se amelioreaza abia la clinicile de nivel III, cele mai evoluate, care declara ca sunt dotate cu cel putin unul dintre echipamentele medicale esentiale. Cu toate acestea, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu a declarat la conferinta organizata cu ocazia prezentarii concluziilor studiului ca in Romania exista un necesar national de 597 de incubatoare.

Pe scurt, aparatura medicala este mai mult decat insuficienta. Iar acolo unde exista, datele arata ca vechimea echipamentelor este foarte mare si de multe ori depaseste si 30 de ani. Cele mai vechi incubatoare din spitalele municipale sau comunale au fost fabricate in 1977, iar cele din unitatile de nivel II sunt si mai vechi, din anul 1967. In clinicile in care se presupune ca ar trebui sa existe cea mai moderna aparatura, cele mai vechi incubatoare dateaza din 1994, iar ventilatoarele pentru nou-nascuti sunt si ele mai vechi de 20 de ani.

Sursa: gandul.info
O alta problema cu care se confrunta tara noastra este abuzul de nasteri prin cezariana, chiar si la simpla cerere a gravidelor si fara motive medicale concrete. in Romania anului 2014, 36% dintre copii au venit pe lume prin cezariana, adica mai mult decat dublu fata de procentul de 10-15% considerat optim. in judetele Arges, Ilfov sau in Bucuresti procentul femeilor care nasc chirurgical sare de 50%, atingand in Satu Mare, de exemplu, chiar si 78%.

Studiul „Analiza mortalitatii infantile si a situatiei maternitatilor din Romania" a fost realizat de Ministerul Sanatatii, prin Directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, in parteneriat cu organizatia Salvati Copiii, printr-un chestionar pe care l-a trimis tuturor maternitatilor din tara, pentru a evalua dotarea cu echipamente si incadrarea cu personal a unitatilor sanitare care primesc nou-nascuti ce au nevoie de terapie intensiva.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii