ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-11-2016, ora 09:02

Daca nu-ti platesti facturile de caldura si gunoi, vei putea fi executat silit

Articol de Madalina Irimia
Persoanele care nu-si platesc la timp facturile de caldura si gunoi vor putea sa fie executate silit mai usor, potrivit unui act normativ care urmeaza sa se aplice incepand de sambata. Mai precis, facturile emise pentru aceste servicii vor fi considerate titluri executorii, astfel ca, in caz de neplata, nu va mai fi necesar un proces pentru a se ajunge la executarea silita.

Masura este inclusa in Legea nr. 225/2016 pentru modificarea si completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942 din 23 noiembrie 2016 si va intra in vigoare sambata aceasta.

In esenta, noile prevederi stabilesc ca „factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu”, fiind vorba, printre altele, de serviciile de alimentare cu apa, cu caldura, de canalizare si de salubrizare. Astfel, persoanele care nu-si achita la timp facturile pentru aceste servicii vor putea fi executate silit fara sa mai fie necesara actionarea lor in justitie.

Totusi, noutatea nu vizeaza toate cele patru categorii de servicii enumerate, ci doar furnizarea caldurii in sistem centralizat si salubrizarea. Asta pentru ca, asa cum s-a stabilit inca din cursul anului 2015, prin modificari la Legea nr. 241/2006, facturile de apa si canalizare deja sunt titluri executorii.

Atentie! in alta ordine de idei, furtul de apa si de agent termic din sistemele publice de alimentare va deveni infractiune si se va putea pedepsi conform Codului penal.

Perioada in care se pot plati facturile va fi mai mica

Alta modificare semnificativa referitoare la facturile pentru apa, canalizare, caldura si gunoi va fi reducerea perioadei in care cetatenii pot achita aceste servicii. Astfel, facturile vor trebui platite in cel mult 15 zile calendaristice de la emitere.

„Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data emiterii facturii”, dispune Legea nr. 225/2016, cu precizarea ca facturile trebuie emise cel tarziu pana la data 15 a lunii urmatoare celei in care s-au furnizat serviciile.

In momentul de fata, plata facturilor trebuie facuta in maximum 15 zile lucratoare de la primire, ceea ce inseamna ca putem vorbi de o dubla reducere a termenului de scadenta: acesta se va calcula in zile calendaristice, nu in zile lucratoare, si va curge efectiv de la data emiterii facturii, nu de la data primirii. (Data emiterii nu este neaparat si data primirii, daca vorbim de o factura comunicata prin posta.)

Sursa: businessmagazin.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii