A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834894.6171.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Daca mananca 3 banane primesc 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de stiinta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-03-2016, ora 09:42

Daca mananca 3 banane primesc 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de stiinta

Articol de Cristian Amariei
Cercetatorii din Iowa vor desfasura un experiment prin care vor plati subiectii 900 de dolari pentru a manca trei banane. Planul acestora a starnit multe controverse.

Potrivit Des Moines Register, unele dintre banane au fost modificate genetic pentru a produce o cantitate mai mare de beta caroten, un nutrient transformat de organism in vitamina A. Acestia spera ca aceste banane vor fi cultivate in Uganda, o tara in care deficienta de vitamina A este o problema grava.

Creat de Queensland University of Technology, cu sprijinul fundatiei Bill si Melinda Gates, acest soi de banane modificate genetic prezinta o concentratie de beta si alfacaroten, superioara bananelor din Africa.

Studiul se va desfasura anul acesta la Universitatea din Iowa.

900 de dolari pentru 3 banane?

Desi poate parea absurd, nu este neobisnuit ca participantii la diferite studii clinice sa fi platiti, potrivit regulilor stabilite de Agentia americana pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA) , atat timp cat riscurile sunt stipulate in mod clar. Aceasta practica este considerata un stimulent pentru recrutare si nu un beneficiu.

In ceea ce priveste compensatia pentru aceste studii clinice, suma de 900 de dolari nu este nemaiauzita.

Potrivit CenterWatch, un site care monitorizeaza studiile clinice, un test desfasurat in California pe un unguent pentru pungile de sub ochi a oferit suma de 1840 de dolari pentru fiecare persoana, iar unul desfasurat in Florida pe un produse pe baza de tutun a oferit subiectilor 1980 de dolari.

Siguranta studiilor clinice

In Statele Unite ale Americii, siguranta organismelor genetice este determinata de similaritatea nunitrientilor si a continutul toxinelor in comparatie cu cele traditionale – un principiu cunoscut csub numele de echivalenta substantiala.

Unele tari (mai ales cele din Europa) cer si studii efectuate pe animale inainte de a aproba culturile modificate genetic, dar Statele Unite ale Americii nu reglementeaza organismele modificate genetic diferit fata de cele create prin alte procese.

Unganda este una dintre tarile africane care a semnat Protocolul de la Cartagena privind Biosecuritatea, parte a unui acord care ia in calcul riscurile la adresa sanatatii persoanelor.

Apel la o mai mare transparenta

Oponentii la adresa organismelor modificate genetic nu sunt de acord cu acest studiu. Acestia sustin ca oamenii de stiinta nu au informat participantii cu privire la toate riscurile la care se expun. O petitie care a adunat mai mult de 57 de mii de semnaturi cere suspendarea studiului clinic.

Printre intrebarile care ridica se numara: La ce riscuri au fost informati ca se vor expune participantii la studiu? Cine detine sau va detine tehnologia bananelor transgenice?

Miza este una importanta, pentru ca aceste banane ar putea rezolva o problema de nutritie majora.

Carenta de vitamina A

In aprilie 2014, grupul de cercetatori de la Universitatea din Iowa a inceput sa caute voluntari de gen feminin care sa ia parte la studiile clinice. (Inca nu este clar de ce trebui e sa fie femei, dar un motiv ar putea fi faptul ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sunt vulnerabile la carenta de vitamina A).

Acestea urmau sa fie platite 900 de dolari pentru a manca trei banane, fiecare – dintre care una este modificata genetic – in decursul a patru zile si apoi sa fie supuse la teste de sange. Mai multe de 500 de femei au raspuns la anunt, dar numai 12 au fost selectate.

Scopul acestei cercetari este sa ofere o sursa de baza de vitamina A pentru comunitatile din tarile in curs de dezvoltare.

“In Uganda si in alte tari din Africa, deficienta de vitamina A este unul dintre factorii principali ai mortalitatii infantile cauzate de boli infectioase. Aceste banane ar putea preveni mortalitatea infantila cauzata de boli precum diareea, malaria sau rujeola.”, atrage atentia coordonatorul studiului Wendy White.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: banane, experiment, bani
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii