ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-12-2013, ora 11:06

DULCIURILE DE CRACIUN: Riscurile asupra sanatatii

Articol de Madalina Irimia

Persoanele care consuma prea multe dulciuri in perioada sarbatorilor se expun unui risc crescut de carii, cu atat mai mult cu cat oamenii consuma zilnic produse care, odinioara, erau oferite doar de Craciun, considera expertii britanici.

"Oamenii se asteapta sa isi pastreze dentitia pana la o varsta inaintata si, avand in vedere ca efectele zaharului asupra dintilor sunt de lunga durata, limitarea aportului de zahar la mai putin de 5% din caloriile zilnice (...) reduce la minimum riscul de carii dentare de-a lungul vietii", afirma Paula Moynihan, profesor de nutritie si igiena orala.

"Trebuie sa ii ajutam pe oameni sa faca alegeri mai sanatoase in privinta produselor pe baza de zahar, luand masuri pentru asigurarea unor alternative cu continut mai scazut in zaharuri adaugate, care sa fie disponibile in scoli, magazine si la locul de munca", a precizat Paula Moynihan, citata de dailymail.co.uk.

Totodata, cercetatorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit ca persoanele care obtineau sub 5% din energia zilnica din alimente "fara zaharuri" adaugate artificial, regasite in mod natural in sucuri, miere si sirop, aveau sanse mult mai mari de a avea o dentititie sanatoasa, fara carii, pana la sfarsitul vietii.

Studiul, publicat in Journal of Dental Research, a examinat 55 de cercetari anterioare efectuate asupra cariilor dentare, care, cu opt exceptii, au relevat o legatura intre consumul de zahar si carii.

O "legatura semnificativa" intre sanatatea dentara si reducerea cantitatii de zahar a fost observata in cazul persoanelor care consumau sub 5% din necesarul de calorii zilnice sub forma alimentelor bogate in zahar - ceea ce inseamna mai putin de sapte lingurite pe zi la femei si peste opt lingurite, la barbati.

Din 1990, doza zilnica de zahar prevazuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de aproximativ 13 lingurite, dar studiul efectuat la Universitatea Newcastle indica faptul ca aceasta doza ar putea fi redusa la jumatate.

Pentru a face o estimare, numai o cutie de 330 mililitri de Coca Cola comercializata in Marea Britanie contine 8,75 de lingurite de zahar (35 de grame).

Consumatorii unei cutii de Sprite (5,5 lingurite) sau a unui baton de ciocolata Cadbury (6,4 lingurite) vor fi, de asemenea, foarte aproape de a depasi noua doza, redusa la jumatate.

Datele utilizate in studiu au fost preluate din teste efectuate in tari din America Latina, Caraibe, China si Africa de Sud.

Sursa: mediafax.ro

Foto: divahair.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii