A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831495.9967.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

DNA a inceput urmarirea penala in rem in cazul acoperisului Arenei Nationale
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-01-2016, ora 15:06

DNA a inceput urmarirea penala in rem in cazul acoperisului Arenei Nationale

Articol de Cristian Amariei
Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu in cazul Arenei Nationale, inchisa din cauza acoperisului neomologat, si au declansat urmarirea penala in rem.

"La data de 18 ianuarie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie s-au sesizat din oficiu si efectueaza acte de urmarire penala in rem (fata de fapta) cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Sesizarea din oficiu a avut la baza urmatoarele :

La inceputul lunii noiembrie a anului 2015, Primaria Bucuresti a decis inchiderea „Arenei Nationale” din cauza membranei acoperisului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat in Romania. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.).

Din datele existente, rezulta ca proiectul prevedea edificarea unui acoperis de tabla, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fara a se cunoaste motivele care au stat la baza deciziei, prevazandu-se constructia unui acoperis retractabil, din alt material, aspect care impunea obtinerea unui nou aviz I.S.U.

La incheierea lucrarilor, desi se stia ca nu este posibila obţinerea avizului, s-a efectuat plata catre constructor.

Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperisul a costat 84 milioane lei", precizeaza comunicatul DNA.

O problema de 25 de milioane de euro

Acoperisul retractabil al Arenei este fabricat in Germania, dintr-un material care nu este omologat, insa, in Romania. Acoperisul de 25 de milioane de euro este considerat pericol public.

"Stadionul Naţional va ramane inchis pana se gaseste o soluţie. Am facut o adresa catre ISU si asteptam un raspuns.", a spus Consilierul pe probleme de dezvoltare si investiții al primariei Capitalei, Victor Picu.

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a anunţat pe pagina sa de Facebook, ca stadionul Arena Naţionala nu poate fi utilizat din cauza acoperisului retractabil, pentru care suma iniţiala a proiectului a crescut cu 200 de milioane de lei si care a fost construit fara sa existe autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa (ISU), iar eliberarea acestui document este si acum imposibila din cauza faptului ca materialul din care este construit nu este omogolat in Romania, scrie Mediafax.ro.

"Stim cu toţii ca in acest moment nu putem folosi stadionul Arena Naţionala. Vreau sa lamuresc public de ce s-a ajuns in aceasta situaţie si cum cel mai scump stadion din Romania nu poate primi aviz ISU. Contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizarii stadionului prevedea un acoperis fix, din tabla. Pentru acest proiect au fost obţinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au inceput lucrarile de modernizare, iar pe parcurs a aparut ideea schimbarii formei de acoperis. S-a ajuns astfel ca acoperisul sa fie facut mobil. in acel moment, trebuia schimbat proiectul si obţinut avizul ISU pe noua forma de acoperis. Acest lucru nu s-a intamplat. Acoperisul a fost facut fara autorizaţie. Contractul a fost marit pentru realizarea acestui acoperis, iar intre timp au fost semnate doua acte adiţionale in valoare totala de 200 milioane de RON. Primul act adiţional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate inainte de desfasurarea finalei Cupei UEFA", susţine edilul.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrarilor, desi se stia ca stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului ca materialul din care este construit acoperisul nu este omologat in Romania, fosta administraţie a decis totusi sa semneze recepţia lucrarilor.

"Astfel, in lipsa reprezentanţilor ISU, a fost semnat procesul verbal de recepţie si a fost facuta si plata catre constructor. in acest moment, suntem in situaţia in care nu putem primi avizul ISU pentru desfasurarea de activitaţi sportive si culturale. Materialul din care este facut acoperisul nu este omologat in Romania si, momentan, nu putem sti daca se va putea omologa sau nu printr-un act normativ", a explicat Sava.

Primarul interimar al Capitalei a afirmat ca acesta este un caz tipic de gestiune proasta a banului public si de management defectuos.

"Am aruncat banii pe apa sambetei. Fosta administraţie a construit un stadion fara sa ţina cont de normele in vigoare la data respectiva. Fac precizarea ca daca se respectau normele in vigoare la acea data, acest acoperis nu trebuia construit in forma in care este acum. Nu stim daca acest material va fi sau nu omologat. incercam sa gasim o soluţie pentru a putea folosi stadionul", a mai aratat Razvan Sava.

Edilul sustine ca, in prezent, singura soluţie care pare rezonabila este ca toate activitatile sa se desfasoare cu acoperisul strans.

"Vom vedea daca se va putea obţine aviz in aceste condiţii. Daca nu vom obţine avizul nici in aceste condiţii, va trebui sa demontam acoperisul retractabil. Acest lucru inseamna ca trebuie sa cheltuim bani publici pentru a repara o prostie facuta de fosta administraţie", a mai spus Sava.

Primarul a adaugat ca, din punctul lui de vedere, s-a produs un prejudiciu si a anunţat ca va demara un audit tehnico-financiar "care sa aduca lumina in acest dosar".

Sursa: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii