A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735957813.2483.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

DESCOPERIRE despre pensiile romanilor. O treime din pensie, platita din subventii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-10-2015, ora 11:48

DESCOPERIRE despre pensiile romanilor. O treime din pensie, platita din subventii

Articol de Madalina Irimia
Descoperire alarmanta despre pensiile romanilor. Gaura de la bugetul de pensii a depasit in primele noua luni din acest an nivelul atins in intregul an 2014, arata datele Ministerului de Finante. In prezent, o treime dintr-o pensie este platita din subventii si doar doua treimi din contributiile angajatilor, informeaza rtv.net

Datele oficiale de la Ministerul de Finante arata ca deficitul bugetului de pensii creste semnificativ anul acesta. Pe primele noua luni avem deja un deficit de 14,6 miliarde de lei, adica cu peste un miliard peste nivelul atins in intregul an 2014. Acest deficit poate fi explicat prin scaderea contributiilor la angajatori cu 5 puncte procentuale si prin majorarea pensiilor.

Pentru intreg anul, deja statul estimeaza un deficit total al fondului de pensii de aproape 20 de miliarde de lei.

Daca ne uitam la o pensie medie din Romania de 886 de lei, mai putin de doua treimi, adica 567 de lei provine din contributii, in timp ce restul este practic acoperit prin subventie de la stat.

"In ceea ce priveste numarul de contracte individuale de munca, numarul acestora a crescut semnificativ, cu 200.000 de contracte individuale de munca mai mult in ultimii doi ani. Deficitul de la fondul de pensii este cel asumat prin legea bugetului si legea asigurarilor sociale. Ne-am angajat cu acea crestere de 5% a pensiilor chiar daca pe formula de calcul era 4,34. Datele in momentul de fata sunt aproximative, insa pentru fiecare tanar care munceste astazi pe langa fondul de pensii exista si piloanele de pensii private. Nu cred ca este necesar sa cream o panica in randul celor care se angajeaza ca nu o sa le plateasca nimeni pensiile", a declarat, la Romania TV Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social.

"Sistemul public de pensii este un sistem de tip beneficii definite. stim, din momentul in care devenim participanti la sistem, care va fi formula de calcul la viitoarele noastre pensii. Formula de calcul e data de legea pensiilor. Daca discutam de acest lucru, statul daca nu reuseste sa incaseze acele contributii astfel incat pensiile sa fie platite din contributiile salariatilor, atunci vine cu surse suplimentare cu care sa completeze nevoia de plata a pensiilor. In ceea ce priveste viitorii pensionari, explicatia este aceeasi. Cu atat mai mult cu cat, avem evidentiate, in baze de date informatizate contributiile platite de fiecare asigurat in parte, astfel incat la momentul iesirii la pensie, formula sa fie foarte bine stabilita", a declarat Doina Parcalabu, fost presedinte CNPAS.

Analistii vad o singura solutie pentru o reducerea acestui deficit, si anume reducerea muncii la negru, astfel incat sa fie cat mai multe contributii care se platesc la bugetul de pensii.

     
Tag-uri: pensii, buget, subventii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii