A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719815771.2476.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cuvintele originale ale lui Euclid despre geometrie pot fi accesate pe internet
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-02-2016, ora 10:27

Cuvintele originale ale lui Euclid despre geometrie pot fi accesate pe internet

Articol de Madalina Irimia
Singurul manuscris din lume care contine cuvintele si diagramele originale ale lui Euclid, parintele geometriei, a fost postat pe internet ca parte a unui proiect major de a pune la dispozitie publicului larg comori ale bibliotecii Vaticanului, informeaza agentia DPA.

Euclid, care a trait aproximativ in jurul anilor 325 — 265 i.Hr., a conceput principiile geometriei. Documentele pe care el insusi le-a scris sunt pierdute, dar copii dupa acestea au fost facute de copisti acum mai bine de 1000 de ani.

Versiunea lucrarii sale "Elementele' ("Stihia") care face parte din biblioteca papala a fost copiata in limba greaca in secolul al IX-lea dupa Hristos. Ca una dintre cele mai pretioase artefacte din domeniul stiintei, lucrarea a fost disponibila numai pentru cercetatorii acreditati la Roma pana la actuala versiunea digitala accesibila online.

Vizitatorii site-ului bibliotecii Vaticanului www.vatlib.it pot vedea, de exemplu, versiunea originala a teoremei lui Pitagora care demonstreaza proportiile laturilor unui triunghi.

Fiecare dintre copiile medievale de mai tarziu ale lucrarii "Elementele" lui Euclid contine cate o editie diferita a cartii, modificata ulterior de un matematician grec.

Finantate prin donatii, biblioteca Vaticanului digitalizeaza in medie 2000 de lucrari vechi pe an. Aceasta activitate poate dura o lunga perioada de timp, avand in vedere ca Vaticanul are in patrimoniu 83.000 de manuscrise in biblioteca sa, noteaza agentia DPA, citata de Agerpres.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii