A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661624.086.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cuvantul anului 2016, stabilit de Dictionarul Oxford
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-11-2016, ora 10:11

Cuvantul anului 2016, stabilit de Dictionarul Oxford

Articol de Madalina Irimia
Dictionarul Oxford a definit cuvantul drept un termen care "face referire sau denota circumstante in care faptele obiective sunt mai putin importante in modelarea opiniei publice decat apelul la emotie si la credinte personale."

Dictionarul Oxford a stabilit miercuri ca termenul "post-truth", desemnand circumstante in care faptele sunt mai putin importante decat emotia,este cuvantul anului, utilizarea sa crescand in urma votului Brexit si a asceniunii la putere a lui Donald Trump in SUA, conform france24.com.

Post-truth a incetat sa fie un termen periferic devenind unul uzual in comentariul politic," au exprimat reprezentantii editurii Oxford care publica Oxford Dictionaries, intr-o declaratie, observand ca utilizarea termenului a crescut cu 2000% de anul trecut.

"Nu este suprinzator ca alegerile noastre reflecta un an dominat de discursurile cu puternica incarcatura politica si sociala," a declarat Casper Grathwohl, presedintele Dictionarului Oxford.

"Alimentat de popularizarea retelelor de socializare ca surse de stiri si de neincrederea tot mai mare in evenimentele furnizate de institutii, conceptul 'post-truth' si-a facut loc in limbaj de ceva timp. Am observat cresterea utilizarii termenului in iunie 2016, in special datorita votului Brexit, si din nou in iulie, cand Donald Trump si-a asigurat nominalizarea Partidului Republican la alegerile din SUA."

Printre alte cuvinte care au candidat la cuvantul anului s-a numarat termenul britanic "Brexiteer" utilizat pentru militantii anti-UE.

"Alt-right" a ajuns pe lista scurta fiind un termen ce defineste o grupare ulta-conservatoare din SUA "caracterizata de respingerea politicilor institutionale si de utilizarea online media pentru a disemina continut controversat in mod intentionat".

Steve Bannon, instigator al mass-media anti-institutionale, proaspat numit drept consilier si sef de strategie la Casa Alba de catre Trump, este vazut drept un conducator al miscarii "alt-right".

Reprezentantii editurii Oxford au declarat ca cuvantul "post-truth" a devenit "coplesior" de asociat cu politica.

"Dat fiind faptul ca utilizarea termenului nu a aratat niciun semn de scadere a frecventei, nu as fi surprins daca 'post-truth' devine unul dintre cuvintele definitorii ale timpului", a declarat Grathwohl.

Editura a stabilit ca prima utilizare a a cuvantului a fost intr-un eseu din anul 1992 a dramaturgului sarbo-american Steve Tesich in revista The Nation, cu referire la scandalul Irangate si Razboiul Golfului.

"Noi, ca oameni liberi am decis ca dorim sa traim intr-o lume 'postr-truth'", a scris Tesich.

"Exista dovada utilizarii sintagmei 'post-adevar' (post-truth) inainte de articolul lui Tesic, dar se pare ca fara intelesul transparent de 'dupa ce adevarul a fost cunoscut', si nu cu noua implicatie ca adevarul insusi a devenit irelevant.", au mai declarat reprezentantii Oxford Dictionaries.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: oxford, cuvant, utilizare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii