A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664372.2169.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum vor parlamentarii sa-si adauge vechime in munca - diferenta fata de „pensiile speciale”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-12-2015, ora 08:54

Cum vor parlamentarii sa-si adauge vechime in munca - diferenta fata de „pensiile speciale”

Articol de Madalina Irimia
Parlamentarii, ministrii, secretarii de stat si alti demnitari s-ar putea bucura de o pensie in calculul careia va fi luata si perioada petrecuta in aceste functii.

Cel putin asa prevede un proiect de lege initiat de 10 senatori PSD, care a fost adoptat luni in Senat.

Unul dintre cei 10 social-democrati, senatorul de Maramures Sorin Bota, a explicat pentru ziare.com ca proiectul nu are legatura cu asa-numitele "pensii speciale" ale parlamentarilor, despre care s-a vorbit mult in ultimele luni.

"Proiectul nu este despre pensii, ci despre vechime in munca. N-are legatura una cu alta. (...) Nu sunt pensii speciale, lumea ia intr-o isterie generala - orice facem acum e rau", a precizat senatorul PSD.

Acesta a mentionat ca proiectul de lege prevede calcularea vechimii in munca incluzand si perioada petrecuta in functie de demnitari.

"Nu se calculeaza la toata lumea vechimea in munca - cat timp ai lucrat. Pana acum nu se lua in calcul din punctul de vedere al expertizei profesionale vechimea respectiva.

Adica, daca ai lucrat in domeniul de Mediu, sa spunem, ca secretar de stat sau ca ministru sau in Comisia de Mediu din Parlament, si vrei sa activezi apoi in continuare in domeniul Mediului, CV-ul tau nu corespunde pentru angajare in domeniul Mediului.

Dar sa faci legi sau sa coordonezi din punctul de vedere al unei functii aleasa sau numita in domeniul Mediului, poti? Cu succes sau fara succes e alta problema, cu competenta sau fara competenta e alta problema", a explicat Sorin Bota.

Social-democratul mentioneaza ca, desi din punctul de vedere al salarizarii nu se tine mereu cont de vechime in munca, in ce priveste calculul pensiei ar trebui sa se faca acest lucru.

"Astazi, se tine sau nu se tine cont de vechimea in munca, din punctul de vedere al salarizarii, primesti sau nu un spor. In unele locuri, mai nou se tine cont de vechimea in munca.

Sa se ia in calcul, ca nu ai stat acasa ca somer - ai lucrat, 4 ani, 8 ani, cat ai lucrat. (...) La calculul pensiei, astazi, perioada respectiva trebuie sa ti se calculeze ca ai lucrat si ca n-ai stat somer, nu? La asta se refera, nu se refera la altceva", ne-a mai explicat Bota.

Acesta spune ca legea are doua articole distincte "si se refera la experienta profesionala pe care o dobandesti, ca urmare a activitatii respective, pe care o ai intr-o functie aleasa sau numita, pe o anumita specializare".

Senatorul a subliniat ca aceasta prevedere exista deja in statutul parlamentarilor, "dar este o reglementare eterna valabila in Parlament, nu este valabila si pentru tertii care sunt in afara Parlamentului, iar daca ai aceasta activitate intr-un minister sau intr-o primarie, ca si consilier, esti in comisia de specialitate X, nu-ti ia in calcul aceasta expertiza".

"Asta se dorea, sa fie foarte clar explicata si reglementata chestiunea, pentru ca e ceva firesc, nu?", ne-a mai declarat senatorul, membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Amendamentul din raportul comun al Comisiei pentru invatamant si al celei pentru munca, adus la proiectul de lege privind reglementarea profesiei, prevede ca "durata functiilor de demnitate publica alese si numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovarea si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calculare si la recalcularea pensiei".

Proiectul a fost adoptat luni in plenul Senatului cu 92 de voturi pentru si doar 3 abtineri. Camera Deputatilor este insa forul decizional.

Pe 10 iulie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare in Parlament proiectul de lege al pensiilor speciale pentru senatori si deputati. O luna mai tarziu, plenul reunit al Parlamentului a retrimis la comisie cererea lui Iohannis de reexaminare, iar la inceputul lunii octombrie plenul a amanat luarea unei decizii.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii