ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-07-2015, ora 16:08

Cum vor fi inselati romanii in caz de cutremur major. Asiguratorii nu au bani de despagubiri pentru seism

Articol de Madalina Irimia
Romanii care au asigurari platite pentru locuinte nu vor fi despagubiti decat in mica parte, intrucat firmele de asigurare nu au cum sa suporte pagubele. Asta reiese dintr-un test facut de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Scenariile cu inundatii si cutremure au fost cele mai severe, acestea relevand faptul ca numai o societate, in cazul scenariului cu cutremur, respectiv trei societati, in cazul scenariului cu inundatii, vor indeplini rata cerintei de capital de solvabilitate, scrie in comunicatul ASF.

Singura societate care ar indeplini cerintele de solvabilitate Solvency II in cazul unui cutremut major este ING, insa asiguratorul ofera numai polite de asigurari de viata. Prin urmare, nicio companie de asigurari de locuinte de pe piata nu indeplineste la ora actuala cerintele necesare.

De asemenea, s-a realizat o evaluare pe baza unor scenarii financiare si economice, mai putin severa, care a relavat ca patru dintre societati indeplinesc rata cerintei de capital de solvabilitate. Acestea sunt: Omniasig, Generali, ING si Allianz.

In contextul analizei in conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra in vigoare incepand cu anul 2016, rezultatele indica faptul ca sectorul de asigurari din Romania nu va fi suficient capitalizat, mai scrie in comunicatul ASF.

Patru societati au o rata a cerintei de capital de solvabilitate peste 100%, in timp ce opt societati au rata cerintei minime de capital peste 100%. Unele din societatile participante au implementat deja un numar de masuri corective care vor fi luate in considerare atunci cand ASF va primi planurile de actiune, scrie evz.

Pentru unele societati de asigurare s-a stabilit cerinta de a prezenta ASF un plan de actiune, pana la data de 4 august 2015, stabilind masurile care vor fi intreprinse in vederea asigurarii respectarii cerintelor prevazute in Directiva Solvabilitate II pana la 1 ianuarie 2016, se precizeaza in comunicatul Autoritatii.

Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societati, mentioneaza ASF. Societatile de asigurare cu capital negativ sunt ASTRA, CARPATICA, EUROINS si EXIM. Aceleasi patru societati nu indeplinesc cerintele privind fondul minim de garantare. Alaturi de acestea, inca doua societati, respectiv Groupama si Asirom, nu indeplinesc cerintele privind marjele de solvabilitate.

In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015.

Aceste planuri de actiune trebuie sa stabileasca masurile pe care societatile le vor lua pana la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerintele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000. Doua societati se afla deja in procedura de redresare financiara.

Acestea trebuie sa ia in considerare deficientele suplimentare si sa comunice ASF, in termen de 20 de zile calendaristice de la inchiderea procedurii de redresare financiara, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficiente.

Pe de alta parte, societatile de asigurare care indeplinesc cerintele de solvabilitate in urma exercitiului de bilant (de exemplu rata de solvabilitate peste 100% si respectarea cerintelor privind fondul minim de garantare) sunt Allianz, AXA, Generali, ING, OMNIASIG, UNIQA si PAID.

La acest exercitiu au participat 13 societati de asigurare din Romania reprezentand peste 80% din piata de asigurari din Romania.

Evaluarea activelor si a pasivelor si testul de stres, care au constituit prima evaluare cuprinzatoare a sectorului de asigurari intreprinsa intr-un Stat Membru UE, au fost realizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) din Romania, in stransa cooperare cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana (CE), cu sprijinul a cinci firme internationale de audit si a unei firme internationale de consultanta.

Scopul exercitiului a fost acela de a consolida, atat protectia consumatorului, cat si increderea in sectorul de asigurari din Romania, prin intermediul unei evaluari independente, pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014.

Cele treisprezece societati si institutii incluse in evaluare sunt: Astra, Allianz, Omniasig, Groupama, Uniqa, ING, Asirom, Euroins, Carpatica, Generali, PAID (asigurarile obligatorii), AXA, Exim.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii