Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Cum tratam raceala de vara
Articol de Madalina IrimiaRacelile din perioada calda sunt mai severe decat cele sezoniere, intrucat temperaturile ridicate ingreuneaza vindecarea.
Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infectii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decat cele sezoniere, iar tratarea lor este ingreunata din cauza caldurii dogoritoare.
"Racim vara pentru ca si atunci circula diversi microbi, care dau infectii ale cailor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarna, vara circula mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente", explica medicul de familie Calin Ciubotaru.
In plus, racelile care apar in anotimpul calduros sunt declansate si de diversele metode la care oamenii apeleaza pentru a se racori.
Bauturile extrem de reci, aerul conditionat, inghetatatoate favorizeaza inmultirea germenilor, mai ales la nivelul gatului. Daca iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii si gripa, vara apar mai ales infectii bacteriene precum amigdalita purulenta, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.
Boala, mai perfida vara
Racelile de vara ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru ca debuteaza brusc si nu prezinta din timp simptome clare: tuse, secretii nazale, dureri musculare, slabiciune etc.
"Adesea, infectiile de vara pot debuta brusc cu semne severe, stare proasta, febra mare, varsaturi, dureri de cap, de aceea e important ca oamenii sa consulte de urgenta un medic", mai spune Ciubotaru.
Probleme pot aparea si in tratarea acestor infectii, pentru ca, la fel ca si in cazul celor din timpul iernii, medicii recomanda mult ceai si evitarea bauturilor reci, reguli chinuitoare atunci cand afara sunt 35 de grade.
Incercati sa va racoriti fara a apela la metode extreme. Cautati zonele umbroase si faceti des dusuri cu apa calduta, nu rece.
In plus, daca folositi ventilatorul, aveti grija ca el sa nu fie indreptat direct catre voi.
"Pentru a combate durerile de gat se pot administra atat pastile specifice, dar si antitermice si antiinflamatoare pentru a ameliora starile proaste si febra“, recomanda medicul Ciubotaru.
In combaterea racelilor, un rol la fel de important il are si alimentatia. Specialistii recomanda fructele de padure si capsunile care sunt foarte bogate in vitamina C si, in plus, contin si antioxidanti care stimuleaza imunitatea si au si efect antiinflamator.
"Mancati legume si fructe bogate in vitamina C, precum ardeiul, varza, fructele de padure si nu mai e nevoie de altceva", recomanda nutritionistul Corina Zugravu.
Fructele de padure, varza si ardeiul sunt bogate in vitamina C si antioxidanti care ajuta in raceala
Sfaturi de prevenire
Spalati-va des mainile cu apa si sapun. Cei mai multi microbi sunt contractati din cauza igienei precare.
Consumati cel putin doi litri de lichide, in special suc de portocale si ceaiuri. Portocalele sunt bogate in vitamina C, iar asta ajuta la intarirea imunitatii. La fel de bun este si ceaiul negru sau verde.
Faceti miscare in aer liber. Exercitiile fizice ne mentin sanatosi si ne tin departe de aerul conditionat din casa. In plus, miscarea ne relaxeaza.
Evitati stresul, care slabeste organismul si automat ne face mai vulnerabili in fata racelilor.
Sursa: EVZ.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email